Belföld

2009.07.30. 21:32

Őssejtügy: gyerekek is kaptak illegális kezelést

Budapest - Gyerekek is kaptak illegális őssejtkezelést, de azt még vizsgálják, hogy pontosan hány emberen végeztek ilyen beavatkozást azok az orvosok, akiket szerdán helyeztek előzetes letartóztatásba - adta hírül a Magyar Televízió Híradója csütörtök este.

MTI

 A hírműsor a Nemzeti Nyomozó Irodára (NNI) hivatkozva közölte, hogy az őssejt-beültetési ügynek újabb gyanúsítottjai is lehetnek, de azokat a betegeket, akiken ilyen műtéteket végeztek, nem vonják felelősségre. 
    
Az NNI főosztályvezetője elmondta, a gyanú szerint a beültetéseket az amerikai professzor végezte. A nyomozók azt is vizsgálják, hogy az elhalt magzatokat honnan szerezték be az orvosok - olvasható a Híradó online oldalán.
    
A Sonline hírportálnak Káplár Lajos főorvos, a marcali városi kórház egykori megbízott főigazgatója csütörtökön azt mondta: habár a hírek annak idején - 2007-ben - háromról szóltak, két abortumot szállítottak el Kaposvárra. 
    
Mint mondta, mindez teljesen legális volt. Az abortumok magzati részéből szöveteket tudományos feldolgozásra átadunk egy cégnek, amely szakhatósági engedélyekkel rendelkezett. A szállítást az abortuszon átesettek előzetes beleegyező nyilatkozatával tették - tette hozzá.
    
A korábbi főigazgató közölte, hogy a rosszul kezelt hűtőberendezés miatt végül az őssejtek feldolgozására nem kerülhetett sor, és amikor megkérdőjeleződött a szakhatósági háttér, felhagytak az együttműködéssel.
    
Káplár főorvos szerint az IRM-labor Somogyból a kaposvári és a nagyatádi kórházzal is leszerződött, és pécsi intézménnyel is együttműködtek. 
    
A Nemzeti Nyomozó Iroda emberi test tiltott felhasználásával gyanúsít két külföldit és két magyar állampolgárt, akik a rendőrök szerint illegális őssejtkezeléseket végeztek több helyszínen; mindannyiukat előzetes letartóztatásba helyezte szerdán a bíróság. 
   
Az amerikai állampolgárságú Yuliy Baltaytis a gyanú szerint egy magyar irányítású őssejtkutató labor és egy magyar tulajdonú magánklinika szervezésében, anyagi ellenszolgáltatás fejében 2007. évtől kezdődően egészen napjainkig őssejtkezeléseket végzett a magánklinika épületében. A kezelésekhez szükséges dózisokat egy ukrán állampolgárságú nő, Natalia K. készítette el. Az érintettek egy-egy kezelésért általában 25 ezer amerikai dollárt vagy ötmillió forintot fizettek. 
    
Zamecsnik Péter, az egyik magyar gyanúsított, Seffer István orvos védője szerint a Seffer és Renner Magánklinika - amelynek Seffer István testvére, Seffer Tibor az ügyvezető igazgatója - a kaposvári laboratóriumát bérbe adta az IRM Zrt.-nek, őssejttel kapcsolatos kutatásra, kezelésre 2007-ben. Akkor még az Egészségügyi Tudományos Tanács és az ÁNTSZ engedélyével működtek, de ezeket az engedélyeket 2008 februárjában felfüggesztették. Ekkor Seffer István úgy döntött, hogy be kell fejezni ezt a tevékenységet, meg is indította az IRM-mel szembeni végelszámolást és a kaposvári laboratórium felfüggesztette ezt a fajta tevékenységet - mondta Zamecsnik Péter.
   
A rendőrség szerint több helyszínen is végezték a gyanúsítottak az illegális őssejtkezelést. Az ezt alkalmazó cégnek csak az őssejt tárolására volt engedélye, az értékesítésre és a beültetésre azonban nem.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!