Belföld

2009.05.05. 22:33

Oszkó Péter: nem állami juttatásokból kell egzisztenciát teremteni

Brüsszel - Modellváltást jelent az új kormány válságkezelő programja - jelentette ki kedden Brüsszelben Oszkó Péter pénzügyminiszter.

MTI

Érdemes dolgozni és meg is lehet élni belőle...

- Olyasfajta gondolkodásra szeretnénk bírni a lakosság jelentősebb részét, hogy minél előbb ébredjenek rá, érdemes dolgozni és jövedelemből megélni..., az a fajta gondolkodás pedig, hogy állami juttatásokból kell megteremteni az egzisztenciát hosszú távon, ne legyen ilyen mértékben általános - fogalmazott az uniós pénzügyminiszteri ülést követő sajtótájékoztatóján.
 
Mint mondta, az előbbit szolgálják a határozott lépésekben tervezett adócsökkentések, és az utóbbi körébe tartozik például a gyes/gyed időszakának csökkentése. 

- Nem önmagában elvenni akarunk a családoktól, hanem elvenni és legalább ugyanannyit adni is - fejtette ki Oszkó Péter.

Mindenki maga teremtse elő a megélhetéshez szükséges javakat

Jelezte, azt szeretnék, ha a családok is abba az irányba kezdenének el gondolkodni, hogy megélhetésüket képesek maguk is előteremteni. Ezt a fajta modellváltást támogatja például a gyes időszakának csökkentése, miközben a családban legalább egy keresőnek "akár többet is" adnak adócsökkentéssel - magyarázta a miniszter. 
 
Mint mondta, nem arról van szó, hogy a kormány bárkit le akar beszélni a gyermekvállalásról. Sokkal inkább olyan módon szeretné rábeszélni a családokat a gyermekvállalásra, hogy mindenki a saját aktivitásának keretében próbálja megteremteni ennek az egzisztenciális alapjait. 

Kérdések kapcsán kitért a miniszter az Európai Bizottság hétfőn nyilvánosságra hozott gazdasági előrejelzésére is. Emlékeztetett arra, hogy a kormány és a brüsszeli bizottság most kezd részletes tárgyalásokat a válságkezelő programról, és a tárgyalások az előzetes tervek szerint május 18-án zárulnak le. A pontos gazdasági kilátásokat, beleértve az idei makropályát és a közös eljárásban kialakított hiánycélt azt követően lehetséges ismertetni - tette hozzá.
 
A válságkezelő program minden egyes részletéről egyeztetnek a bizottsággal, köztük a társadalombiztosítás terén teendő lépésekről is - hangoztatta Oszkó Péter.

Előbb válságkezelés, aztán jöhet az euró

- Nem az euróövezeti csatlakozás az azonnali orvosság Magyarország bajaira, hanem azoknak a lépéseknek a megtétele, amelyek alapján megnyílik a lehetőség a csatlakozásra Olyan válságkezelést szeretnénk végezni, amely nemcsak napi problémákra ad választ, hanem strukturális átalakításokat is tesz. Azt tartjuk fontosnak, hogy Magyarország mielőbb kerüljön olyan pénzügyi helyzetbe, produkáljon olyan mutatókat, amelyek lehetővé teszik az eurócsatlakozást - szögezte le Oszkó Péter.
 
Hangoztatta, hogy a kritériumrendszer teljesítése a jelen helyzetben csak részben múlik Magyarországon, másik részben a külső feltételeken. A kormány ezért elsősorban olyan lépéseket hirdet meg, amelyek teljesítése tőle függ.  Mint mondta, ezeket igyekeznek úgy végrehajtani, hogy az azt üzenje a piacnak, Magyarország a lehető legjobb úton jár. 
 
Olyan ígéreteket azonban nem kívánnak tenni, amelynek teljesítése részben külső tényezőkön is múlik, ráadásul olyanokon, amelyek bizonytalanok és gyorsan változnak - tette hozzá.  Oszkó Péter a brüsszeli ülésen tárgyaltakról szólva beszámolt arról is, hogy a pénzügyminiszteri tanács eleget tett az ambiciózus tavaszi jogalkotó programnak, és az Európai Parlamenttel együttműködve elfogadott négy jogszabályt, nevezetesen a hitelminősítőket szabályozó rendeletet, a biztosítók szavatolótőkéjét szabályozó irányelvet, valamint az elektronikus pénzkibocsátó intézményekről és a határon átnyúló fizetésekről szóló jogszabályokat. A tervek szerint ezt egészíti ki szerdán az Európai Parlament a banki tőkemegfelelési irányelv módosításával.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!