Belföld

2009.05.07. 21:45

Oszkó: szigorú takarékosság kell az adócsökkentéshez

Budapest - A gazdasági visszaesés miatt a pénzügyminiszter szerint nagyon fegyelmezett, nagyon szigorú ütemben végrehajtott takarékossági intézkedésekre van szükség ahhoz, hogy el tudják kezdeni az adórendszer átalakítását és az adócsökkentést.

MTI

Oszkó Péter erről a Portfolio.hu internetes oldalon fejtette ki véleményét az olvasók írásos kérdéseire adott válaszaiban, amelyekből néhány konkrét adóterv is körvonalazódott.

Így például közölte, hogy a ingatlanadóval kapcsolatos tervek szerint nem lesz levonható az szja-ból, a nyugdíjasokat úgy tehermentesítenék ez alól, hogy a meg nem fizetett adó az örökösökre maradna. Szeretnék az EVÁ-nál az idei áfa emelkedés pozitív hatását semlegesíteni jövőre.
 
A pénzügyminiszter emlékeztetett arra, hogy a Reformszövetség által készített javaslat például három év alatt 1100-1200 milliárd forintnyi kiadáscsökkentést tartott szükségesnek a gazdaság dinamizálásához, ehhez képest "mi most lényegében egy év alatt tervezünk 1300 milliárdnyi költségcsökkentést, beleértve a nyugdíjrendszer átalakítását, a rokkantnyugdíjasok vagy a MÁV esetét" - írta a pénzügyminiszter. Ugyanakkor kiemelte: ezzel szemben az áll, hogy a gazdasági visszaesés csak idén majdnem 800 milliárddal kevesebb adóbevételt eredményez a korábban tervezettnél és ez még jövőre sem javul, miközben számos költségtétel, mint például a költségvetés kamatterhe, ugyancsak megemelkedett.
 
"Az utánunk jövő kormánynak ebben (az adócsökkentésben)lényegesen könnyebb dolga lesz, úgy tűnik, mi most a munka nehezét elvégezzük és kedvezőbb gazdasági környezetben egyszerűen csak vissza kell majd adni a versenyszférának azt, amit a válság kényszere alatt most megtakarítunk" - mondta Oszkó péter.

Oszkó Péter hangsúlyozta: kifejezetten a bérből és fizetésből élő középosztálynak akarnak kedvezni a készülő intézkedések. Az átlagbér környékén a jelenleg tervezett adóváltozások 2010-től akár havi 10 ezer sőt, valójában némileg azt is meghaladó adócsökkentést, azaz nettó bérnövekedést is eredményezhetnek, ennek a technikáját véglegesítik jelenleg. 
 
A pénzügyminiszter bízik abban, hogy a közeljövőben sikerül az ingatlanadóztatást értékalapúvá, azaz ténylegesen vagyonarányossá alakítani - és ezzel párhuzamosan az aktív keresőknek egy annál lényegesen nagyobb adócsökkentést biztosítani - és ezzel hatalmas előrelépést tudnak tenni a társadalom éretté válásában.

A jövő évi adórendszerrel szerinte biztosítható lesz, hogy a megfelelően adózott bérből élők a teljes átalakítás eredményeként is kedvezőbb jövedelmi helyzetben legyenek, még az ingatlanadót is számításba véve, míg a nagy értékű ingatlannal rendelkező, de alacsony jövedelem után adózóknál érdemi adóteher növekedés következzen be.

A miniszter szerint szuperbruttósítás könyörtelenül összehasonlíthatóvá teszi majd a munkavállalók adóterhelését például minden önfoglalkoztató adóterhelésével, ide értve az EVA rendszerét is. Ez az összehasonlíthatóság valójában az egyik cél, segíthet magyarázni, hogy miért igazságtalan ez a rendszer és miért szorul radikális változtatásra - írta Oszkó Péter.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!