Belföld

2012.04.02. 19:31

Ötpárti egyeztetés - Kósa: még senkinek nincs jelöltje

Még senkinek nincs államfőjelöltje - jelentette ki az új köztársasági elnök jelölésének folyamatáról zajló ötpárti egyeztetés után, hétfő este a Fidesz ügyvezető alelnöke újságíróknak nyilatkozva az Országházban.

MTI

Arra a kérdésre, hogy hangzottak-e el nevek a tanácskozáson, Kósa Lajos azt válaszolta: "lényegében nem". Mint mondta, arról volt szó, hogy minél gyorsabban meg kell oldani a jelenlegi helyzetet. Közölte, hogy este 10 órakor összeül a Fidesz-KDNP parlamenti képviselőcsoportja.

Az LMP nem vesz részt az eljárásban

Az LMP nem kíván részt venni egy olyan eljárásban, amelyiknek már előre eldőlt az eredménye - mondta a hétfői, parlamenti ötpárti egyeztetést követően Jávor Benedek. A frakcióvezető hozzátette, nincs értelme egy ilyen "megalázó folyamatba belökni" olyan tiszteletreméltó embereket, akik egyébként alkalmasak lennének köztársasági elnöknek.

A politikus annak a meglátásának adott hangot, hogy a Fidesz egy rendkívül gyors eljárásban szeretne államfőt választani. Hozzátette, hogy az ő álláspontjuk szerint viszont "annak a morális válságnak a feloldására, amit Schmitt Pál plágiumbotránya és lemondása okozott", csak úgy lenne mód, ha a parlamenti pártok egy olyan konszenzusos jelöltet tudnak állítani, aki képes megjeleníteni a nemzet egységét.

Abban az erőltetett tempójú eljárásban, amit a Fidesz végig akar vinni, nem nagyon van lehetőség egy ilyen jelölt megtalálására - jelentette ki.

Mesterházy: a kormánypártok még este döntenek az államfőjelöltről

Mesterházy Attila, az MSZP elnök-frakcióvezetője szerint a hétfő esti ötpárti egyeztetésen az derült ki, hogy a Fidesz-KDNP-frakció még este eldönti, ki lesz a köztársasági elnök, és Kövér László az egyik esélyes jelölt erre.

Az ellenzéki politikus újságírók előtt látszategyeztetésnek minősítette az ötpárti megbeszélést, és hozzátette: bár az MSZP véleménye szerint nem lehetne pártkatona a köztársasági elnök, a tanácskozáson az derült ki, a kormányoldal nem zárja ki Kövér László megválasztását, sőt ő az egyik "erős jelölt".

Szavai szerint bár a kormánypárti politikusok először nem árulták el, hogy milyen típusú jelöltet tudnak támogatni, de kérdésére úgy válaszoltak: nem zárkóznak el attól, hogy pártpolitikus legyen az államfő.

Arra az újságírói kérdésre, miből gondolja, hogy Kövér László az egyik jelölt, úgy válaszolt: "abból, hogy Lázár János megerősítette, hogy felvetődött Kövér László neve is a jelöltek között", de testületi döntés még nincs erről. 

A KDNP eszmeiségében a párthoz közel álló jelöltet akar

A Kereszténydemokrata Néppárt (KDNP) egy eszmeiségében a párthoz közel álló jelölthöz ragaszkodik. Ezt Harrach Péter, a kisebbik kormánypárt frakcióvezetője mondta az MTI-nek a hétfő esti ötpárti megbeszélés után.

Harrach Pétert személy szerint ugyanakkor nem zavarná, ha párttag lenne az aspiráns, ez - folytatta - önmagában nem jelenti azt, hogy ne lehessen valakit jelölni.

Az MTI azon kérdésére, hogy ezek szerint akár Kövér László házelnököt is jelölni lehetne, azt válaszolta: "szerintem nyugodtan". Hozzátette: önálló jelöltben nem gondolkodnak, a Fidesszel közös aspiránst állítanak.

Jobbik: formális egyeztetés volt

A Jobbik szerint csak "formális összejövetel" volt a hétfő esti ötpárti egyeztetés az új köztársasági elnök jelöléséről - mondta el a találkozót követően Balczó Zoltán a Jobbik és az Országgyűlés alelnöke újságíróknak.

Hozzátette: a Jobbik a szerdai elnökségi ülésén dönti el, hogy megneveznek-e olyan személyt, aki mellé megpróbálják összegyűjteni a jelöléshez szükséges 78 országgyűlési képviselő támogatását.

Balczó Zoltán elmondta még: a másik lehetőség, hogy a kormánypárti frakciók több jelöltet állítanak, amelyek közül választhatnak az ellenzéki pártok, hogy van-e olyan, akit tudnak támogatni.

A Fidesz-KDNP kezdeményezte

Az ötpárti egyeztetést a Fidesz-KDNP kezdeményezte. A tanácskozáson a Fideszt Lázár János frakcióvezető és Kósa Lajos ügyvezető alelnök, a KDNP-t Harrach Péter frakcióvezető és Rubovszky György frakcióvezető-helyettes, az MSZP-t Mesterházy Attila frakcióvezető-pártelnök és Tóbiás József frakcióigazgató, a Jobbikot Balczó Zoltán alelnök és Farkas Gergely frakcióigazgató, az LMP-t pedig Jávor Benedek frakcióvezető képviseli. A tanácskozásra bement a független Varju László, a Demokratikus Koalíció pártigazgatója is.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!