Belföld

2011.09.20. 20:24

Parlamenti fotóügy: vizsgálatot indított az adatvédelmi biztos

Vizsgálatot indított az adatvédelmi biztos a Parlamentben beszédet tartó miniszterelnök kéziratának lefotózása ügyében - mondta Mészáros Katalin, a biztos sajtófőnöke az MTI-nek. Jóri András két beadvány alapján kezdte el az ügy áttekintését.

MTI

A sajtófőnök közölte: az egyik beadvány az Országgyűlés sajtófőnökétől, a másik az origo.hu internetes hírportáltól származik, amely nyilvánosságra hozta az Orbán Viktor kéziratáról készült fényképet.

A beadványok készítői arra kérdeztek rá: hogyan vélekedik az adatvédelmi biztos az irat nyilvánosságra hozataláról - mondta Mészáros Katalin.
A sajtófőnök arról is beszámolt, hogy a biztos minden, az ügyben releváns jogszabályt megvizsgál, így az Országgyűlés által a fényképészek számára készített előírásokat is.
A vizsgálat várhatóan két héten belül lezárul.

Altorjai Anita, az Országgyűlés sajtófőnöke az MTI megkeresésére megerősítette, hogy múlt hét kedden az adatvédelmi biztoshoz fordult az ügyben.
Az Országgyűlésbe akkreditált fotósokra vonatkozó előírás azt tartalmazza: "a pulpituson, illetve a felszólalók, képviselők előtti irományok nem feltétlenül nyilvánosak, így kérjük, tartózkodjanak azok felismerhető, olvasható fényképezésétől".

Az index.hu és az origo.hu hírportálok is olyan fényképet közöltek Orbán Viktor múlt hétfői parlamenti beszédéről, amelyen látottak a kormányfő jegyzetei is. A képeken látható egyik lapon kivehető volt egy olyan bekezdés is, amely át volt húzva és a beszédben nem is hangzott el. Hétfőn mindkét hírportál arról számolt be, hogy fotósaikat kitiltották a Parlamentből. A hírportálok elismerték, hogy megszegték a vonatkozó előírást.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!