Belföld

2009.05.05. 22:06

Pénteki sztrájk-előzetes: a LIGA demonstrál, több szakszervezet inkább tárgyal

Budapest - Bár a LIGA elnöke magas támogatottságot remél a konföderáció által május 8-ára meghirdetett országos sztrájkon, egyelőre úgy tűnik, hogy a vonatközlekedésben okoz majd a munkabeszüntetés jelentősebb fennakadásokat. A Munkástanácsok tagszervezetei még csatlakozhatnak, a többi szakszervezeti konföderáció azonban már elutasította a pénteki sztrájkot, és a tárgyalásokon keresi a megoldást.

MTI

Szerda: a villamosipari dolgozók nem csatlakoznak

Nem csatlakozik a LIGA által kezdeményezett május 8-i sztrájkhoz a több mint 10 ezer tagot számláló Egyesült Villamosenergiaipari Dolgozók Szakszervezeti Szövetsége (EVDSZ) - közölte Gál Rezső, a szövetség elnöke szerdán az MTI kérdésére. 
 
A LIGA konföderációhoz tartozó szakszervezeti szövetség szolidáris a sztrájkolókkal, amit a tagok kék szalag viselésével is kifejeznek majd. Az elnök hangsúlyozta, hogy a célokkal egyetértenek, amit jelez az is, hogy a május elsejei tüntetésen szép számban vettek részt. A 18 ezer munkavállalót alkalmazó villamosergiaiparban érvényes megállapodások vannak, amit a munkáltató nem vitat - fűzte hozzá  Gál Rezső. 
 
A Magyar Vegyipari, Energiaipari és Rokon Szakmákban Dolgozók Szakszervezeti Szövetsége (VDSZ) viszont arról tájékoztatta az MTI-t, hogy a szakszervezeti szövetség  elutasítja a LIGA Szakszervezetek "egyre erőszakosabb szakszervezeti magatartását, amely tovább rontja az érdekképviseletekbe vetett munkavállalói bizalmat".  A szövetség véleménye szerint: "ott, ahol munkahelyek szűnnek meg,  állásidőre kényszerülnek a munkavállalók, illetve csökkentett bérért, csökkentett munkaidőben foglalkoztatják őket, esetleg a vállalat megszűnése a tét, a sztrájk alkalmazása politikai célok elérésére demagóg, céltévesztő és további konfliktusokhoz vezet". 
 
A közleményben a VDSZ felszólítja a kormányt, a szociális partnereket, az összes szakszervezetet, hogy a munkavállalókat érintő egyoldalú intézkedések helyett a terhek közös elosztásában működjön közre.

Keddi helyzetkép: többen tárgyalnának

A LIGA országos, ágazatokra kiterjedő sztrájkot hirdetett május 8-ra a Bajnai kormány megszorító intézkedései elleni tiltakozásul, aminek aktualitását az elnök, Gaskó István szerint az is növeli, hogy a parlament már szavazott a rövid távú intézkedések némelyikéről.
 
A LIGA elnöke jelezte, hogy a vasúti közlekedésen túl fennakadások lehetnek a buszközlekedésben, az egészségügyben, oktatásban és egyes iparágakban is. Ezek mértéke azonban kedden még meglehetősen bizonytalan volt, egyelőre inkább az derült ki, hogy hol nem lesz sztrájk.

 Az érintett cégek közül a Tesco jelezte, hogy működésében nem okoz változást a sztrájk, a Budapest Airport menedzsmentje nem tud arról, hogy ferihegyi szakszervezet is csatlakozna a munkabeszüntetéshez, és az Alba Volán vezérigazgatója is hasonlóan nyilatkozott. Megerősítette: Fejér megyében a szokott menetrend szerint közlekednek majd az autóbuszok, zavartalan lesz a buszközlekedés.
 
A hat szakszervezeti konföderáció közül jelenleg a tárgyalásokra koncentrál, a pénteki OÉT-re készül, így nem csatlakozik a sztrájkfelhíváshoz a Magyar Szakszervezetek Országos Szövetsége (MSZOSZ), az Értelmiségi Szakszervezeti Tömörülés (ÉSZT) és az Autonóm Szakszervezeti Szövetség sem. A Munkástanácsok még nem nyilatkozott, de a szövetség már a LIGA május elsejei demonstrációját is támogatta, és részt is vett rajta.
 
A Pedagógusok Szakszervezete ismét megerősítette, hogy nem csatlakozik a munkabeszüntetéshez, és erre kéri tagságát és a közoktatás dolgozóit is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!