Belföld

2011.01.28. 12:52

Piaci körkép: sláger az olasz újhagyma

Nem hivatalos becslések szerint tavaly januárhoz képest idén eddig nagyobb volt a forgalom a szombathelyi Vásárcsarnokban, a közkedvelt piacon. Az árak sem ugrottak az égbe.

Kozma Gábor

- Szerintem is jobb volt ez a január a tavalyinál, bár még nem kiabálnám el - mondja a pénteki nagypiacon László, aki a 280 forintos, valóban jóízű mandarintól egészen az 1800 forintos dióig, vagy az 1200 forintos mákig sok mindent kínál. Ahogy mondja, számos vevője osztrák, s akad köztük gyakorta visszajáró is.

A szombathelyi piac különös vonzerővel bír; az épület megérdemelne egy alapos felújítást, de így is kedvelik. Nem csak barátságossága, hanem árai miatt is. Mivel a piac olcsóbb a marketeknél, ezért egyre többen látogatják. Új elem, hogy a huszonévesek is kezdik felfedezni (itt nem az Armani-öltönyösökre gondolunk), s vele talán a magyaros konyhát is.  

Egy kis ízelítő a pénteki árakból: a jó minőségű magyar paradicsom kilója 4-600, a vöröshagymáé 200, a narancsé pedig 230-300 forint. A paprikát, szintén magyar, darabonként 80-88 forintért adják. Sláger az olasz  újhagyma, amelynek csomója 180 forint egészen tűrhető. De kapni friss retket és nagyon szép karfiolt: ez utóbbit hármasával  viszik, ára belül marad a 300-as határon.

- A vevők leginkább a magyar terméket, zöldséget  keresik - mondja az árus fiatalember, rögtön a bejáratnál. Ezért mi is arra törekedünk, hogy minél több hazai termelőtől vásároljunk. Jobb a hazai zöldség íze és megbízhatóbb a minősége mondja, s egy újabb olasz hagymaköteget ad el. Odébb fejes salátát kínálnak 190-ért, ami húzós, de a zöldség tényleg szép. Akinek engedi a bukszája, az vehet aszalt szilvát, kétezerért.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!