Belföld

2010.11.16. 08:15

Pokorni: az oktatás lemaradt a nagy elosztó rendszerek rivalizálásában

Pokorni Zoltán reméli, hogy a készülő közoktatási törvényről egyeztetnek majd az oktatási államtitkárral; a fideszes politikus a Figyelőneten kedden megjelent interjúban arról is beszélt, hogy az utóbbi években átrajzolódott a sorrend, az oktatás, mint társadalmi téma hátrébb csúszott.

MTI

"A parlament oktatási bizottságának elnöke vagyok. Ez természetesen más feladat, mint egy kormányzati szerep, de nem jelenti azt, hogy távolabb kerültem volna az oktatáspolitikától. Bízom abban, hogy ebben a szerepkörben is hozzá tudok járulni ahhoz, hogy minél jobb döntések szülessenek a jogalkotás során" - fogalmazott a nagyobbik kormánypárt vezető szakpolitikusa az oktatásban jövőbeni szerepvállalását firtató kérdésre, s egyben élete legjobb döntésének nevezte, hogy elvállalta a XII.kerületi polgármesterséget.

Az Országgyűlés oktatási bizottságának elnöke beszélt arról is, hogy az utóbbi években átrajzolódott a fontossági sorrend: 8-10 éve az oktatás, mint társadalmi téma az elsők között szerepelt a Fidesznél, mára - két okból is - hátrébb csúszott. Mint kifejtette: pár éven belül jól érzékelhető gazdasági növekedést kell elérnie Magyarországnak ahhoz, hogy egyenesben tudja tartani a válságadók kivezetése után is a költségvetést. Ez a kényszer az azonnali gazdaságélénkítő lépéseket tolja előtérbe. A másik ok, hogy a nagy elosztó rendszerek "rivalizálásában" is lemaradt az oktatás. Az iskola problémái ugyanis nem látszanak olyan durván, mint az összeomlófélben lévő egészségügy gondjai - mondta Pokorni Zoltán.

A kormány tisztában van azzal, hogy az oktatási befektetések tudják évtizedes távon versenyképessé tenni az országot, de az előbbi két ok hátrébb sorolta mind a költségvetési viták során, mind a kormány prioritási listáján az iskolaügyet - fogalmazott. 

A felsőoktatási törvény körül kibontakozott vitával összefüggésben azt mondta: a két párt (Fidesz és a KDNP) nagyon összetartóan, konzisztensen képvisel különböző politikákat, ezért nyilván nagyon izgalmasnak tűnik, ha valahol vita alakul ki. 

"Tény, hogy máshogy gondolom bizonyos területeken az oktatás megújítását, mint Hoffmann Rózsa. Úgy gondoltam, helyes, ha az aggodalmaimat elmondom, és az lenne helytelen, ha eltagadnám, hogy amit leírtak, az nem fog működni" - mondta a szakpolitikus.

Pokorni Zoltán utalva a készülő közoktatási törvény kapcsán azt mondta: nagyon bízik benne, hogy egyeztetnek róla az oktatási államtitkárral.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!