Belföld

2010.05.26. 15:48

Rálőttek a Hír TV riporterének a házára

Feltehetően légpuskával lőttek rá a Hír TV egyik oknyomozó riporterének fővárosi otthonára éjszaka. Az egyik földszinti és az egyik emeleti ablak sérült meg, a támadás idején Kisberk Szabolcs és családja aludt.

Ambrózai Zsuzsanna-Pum András

A rendőrség közleménye szerint az egyik kereskedelmi tévécsatorna munkatársa tett bejelentést arról, hogy a XIX. kerületben lévő családi házuk két ablakán feltehetően belőttek.

A helyszínre érkezett fegyverszakértő elsődleges szakvéleménye szerint a ház földszinti, illetve emeleti ablakán ejtett károk - feltehetően - légpuska lövedéktől származnak. A rendőrség megkezdte az adatgyűjtést és a tanúkutatást az ügyben - írták a közleményben.

A Hír TV honlapján az olvasható, hogy Kisberk Szabolcs családi házát érte támadás. Az internetes oldalon lévő információk szerint "a lakók még aludtak, amikor belőttek az ablakon"; a támadásban senki sem sérült meg.

A televízión honlapján Kisberk Szabolcs azt nyilatkozta, hogy az elmúlt egy évben nem nagyon kapott fenyegetést. "Pont tegnap este ment le egy interjúm a diósdi bérgyilkossal, ő ugye 40 emberre terhelő vallomást tett. Illetve múlt hét pénteken ment le a Célpontban a főtávos anyag, amiben feszegettük az NBH-s kapcsolatokat, és péntek este a Nemzetbiztonsági Hivatal vizsgálatot is rendelt el. Igazából nem tudom, hogy bármelyiknek lehet-e köze hozzá, én bízom benne, hogy nincs, és hogy mondjuk egy gyerekcsíny volt ez" - mondta Kisberk Szabolcs a támadás után.

Hűtlen kezelés gyanúja a Főtávnál - Nyomozás indult

OLDALTÖRÉS: Hűtlen kezelés gyanúja a Főtávnál - Nyomozás indult

 

 

 

Hűtlen kezelés gyanúja miatt rendelt el nyomozást a Főtáv Zrt.-vel összefüggésben szerdán a Budapesti Rendőr-főkapitányság - közölte a rendőrség az MTI-vel.

Egy magánszemély által tett feljelentés szerint a Főtáv Zrt. nem a hatályos jogszabályoknak megfelelően vett részt egy csepeli lakópark fűtési rendszerének kiépítésében, amellyel az okozott vagyoni hátrány meghaladja a 180 millió forintot - olvasható a rendőrség honlapján megjelent közleményben. 

A rendőrség egyelőre ismeretlen tettes ellen rendelt el nyomozást az ügyben. A Magyar Nemzet című napilap múlt szombati számában, a Hír TV Célpont című műsorára hivatkozva azt írta: a Főtáv vezérigazgatója, Kovács Lajos utasítására a fővárosi cég "- példátlanul - saját beruházásban végezte el egy csepeli lakópark bekapcsolását a távhőszolgáltatásba, sőt az önkormányzati cég meg is vásárolta (értéken felül) azt a társaságot, amelynek eredetileg el kellett volna végeznie ezt a munkát". 

A BRFK szerdán azt is közölte, hogy a nyomozók vizsgálják a Főtáv Zrt. nevében egy ügyvédi iroda által tett bejelentésben foglaltakat is, "amely szerint az egyik kereskedelmi televízióban valótlanságok hangzottak el a céggel kapcsolatban, amelyek felvethetik a hamis vád bűncselekményét."  

A rendőrség tudatta: a nyomozók megkezdték az adatgyűjtést, megkeresték a Főtáv Zrt.-t, valamint a kivitelező és beruházó cégeket a csepeli lakóparkkal kapcsolatban. A nyomozásban vizsgálják a Főtáv Zrt. átvilágítását végző gazdasági társaság, valamint az abban résztvevő személyek szerepét is. 

A Hír TV műsorában múlt pénteken bemutatott, két évvel ezelőtt készült videofelvételen Joó Tibor azt mondta, hogy 2007 végén nevezték ki a Főtáv munka- és tűzvédelmi igazgatójává, de saját állítása szerint akkor már öt éve körözték. 

A férfi a videofelvételen azt állította, hogy a szerződés aláírása előtt néhány hónappal kereste meg az NBH egyik munkatársa, "és felajánlotta, hogy meg kell csinálni a Főtáv munka- és tűzbiztonsági átvilágítását". Ezt ő, elmondása szerint, 6 millió forint plusz áfáért elvállalta, majd a végzett munka után 4 millió forintot át kellett adnia "az NBH összekötőjének". 

Elmondása szerint a munka- és tűzvédelmi átvilágítás mellett megbízták a cég gazdasági átvilágításával is.
Ehhez megkapta a cég összes szerződését és az üzleti dokumentációkat. 

A férfi az interjúban beszámolt arról is, hogy Kovács Lajos, a Főtáv Zrt. vezérigazgatója "hozta össze a randevút", ahol Hagyó Miklós akkori szocialista főpolgármester-helyettessel találkozott, és ahol állítása szerint Hagyó azt kérte tőle, hogy a kiszámlázott 56 millió plusz áfából adjon vissza neki havi 50 millió forintot, Kovács Lajosnak pedig kétmillió forintot kellett volna adnia havonta, hogy "szépen működjenek a dolgok".  

A Főtáv vezérigazgatója szombaton közleményben tudatta az MTI-vel: a műsorban "alaptalan, légből kapott vádakkal" illették a fővárosi céget, a műsorban megtévesztő és hamis információkat közöltek a cégről, ami a vállalat hírnevét súlyosan károsította. Jelezte: megteszik a szükséges jogi lépéseket a Hír TV és a műsorban megszólaló Joó Tibor ellen. 

A vezérigazgató leszögezte: "az adásban megszólaló Joó Tibor soha nem volt sem a menedzsment tagja, nem volt igazgató, sem a vállalatunk munkavállalója: semmilyen jellegű közvetlen jogviszony nem létesült vele". Kovács lajos a közleményében visszautasította a műsor másik állítását is, hogy 50 millió forintot kellett volna Hagyó Miklósnak visszajuttatnia Joó Tibornak. 

A zrt. közleménye szerint a Főtáv a jelenlegi leányvállalata, a Csepeli Hőszolgáltató (CSHSZ) Kft. 100 százalékos üzletrészének megvásárlásával "piacot vett", egy új üzletág alapjait kívánta megteremteni, és így a törzstőke összege nem befolyásolta a döntést. Az akvizícióval Magyarországon elsőként a piacon a CSHSZ Kft. tud nyújtani távhő- és távhűtési szolgáltatást, amellyel a csepeli Rákóczi Liget lakópark fűtése és klimatizálása oldódott meg. A CSHSZ és a lakópark ingatlanfejlesztője erről a folyamatról többször adott tájékoztatást lakossági fórumokon.  

Kovács Lajos azt is tudatta, hogy a CSHSZ esetében az eredetileg 180 millió forintos vételárat az ingatlanpiaci recesszió és a vállalat 2009 szeptemberében tartott felülvizsgálata eredménye miatt újratárgyalták. E folyamat lezárásaként, 2010 márciusában a vételárat 122,5 millió forintra csökkentették, amely 57,5 millió forinttal alacsonyabb az eredetinél.

A Nemzetbiztonsági Hivatal (NBH) ugyancsak szombaton közölte, hogy Balajti László altábornagy azonnali vizsgálatot rendelt el a HírTV műsorában elhangzott, az NBH-t érintő állítás miatt. Mint írták: "a Főtáv Zrt. nem szerepel a nemzetbiztonsági védelem alatt álló intézmények listáján és így az NBH-nak semmiféle hivatalos kapcsolata nem lehetett e cég tisztségviselőivel".

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!