Belföld

2008.12.24. 03:29

Recesszió: magyarok pesszimista jövőképe

<b>Szombathely</b> - Európában a magyarok aggódnak leginkább országuk általános helyzete miatt, ugyanakkor a személyes élethelyzetüket illetően már bizakodóbbak - derül ki egy felmérésből.

Peltzer Géza

A pénzügyi válság minden országban kihatott a válaszadók befektetési terveire, és ismét előtérbe kerültek az olyan biztonságosnak ítélt megtakarítási formák, mint a bankbetét, az államkötvények vagy az életbiztosítások. A vizsgált országok jelenlegi helyzetét illetően Magyarországon a megkérdezettek mindössze négy százaléka ítéli jónak azt. A szkeptikus országok sorában Franciaország és Olaszország következik, ahol a válaszadók 10-10 százaléka látja megfelelőnek saját országa helyzetét. A svájciak viszont nyugodtak, itt a válaszadók több mint fele tekinti nagyon, vagy meglehetősen jónak országa jelenlegi helyzetét. A következő egy évet tekintve Svájcban csaknem minden második megkérdezett (47 százalék) az ország jövőjét tekintve is bizakodó. Németország és Oroszország alkotja a középmezőnyt (egyaránt 24 százalékkal), utánuk Olaszország (23 százalék) és Görögország (20 százalék) következik. Ezen országokban tehát négyből átlagosan egy megkérdezett tekint kedvező várakozásokkal országa következő egyévi helyzetére. Az amerikaiaknak viszont csupán 18 százaléka derűlátó az ország jövőjével kapcsolatban. Az elnökválasztást néhány nappal megelőzően az amerikaiak 75 százaléka aggódott meglehetősen, vagy erősen országa jövőjéért. Magyarországon a válaszadóknak csak 15 százaléka számolt be kedvező várakozásokról.

A megkérdezettek minden országban lényegesen jobbnak ítélik saját személyes helyzetüket. A válaszadók több mint fele - Svájcban 79 százalék, az Egyesült Államokban 63 százalék, Né- metországban 60 százalék, Ausztriában 59 százalék, míg Görögországban 56 százalék - tekinti jónak, vagy meglehetősen jónak saját jelenlegi helyzetét. Ebben a kérdésben is a magyarok bizonyultak a leginkább pesszimistának (23 százalék), utánuk az olasz és az orosz válaszadók (39-39 százalék) következnek. Arra a kérdésre válaszul, hogy hogyan látják saját személyes helyzetük várható alakulását a következő 12 hónapban, a svájciak (77 százalék), a németek (61 százalék) és az osztrákok (56 százalék) mutatkoztak a leginkább magabiztosaknak. A magyarok 28 százaléka számolt be pozitív várakozásokról.

Az országok jövőjét az elkövetkező 12 hónap során befolyásoló kérdések közül az embereket a jelek szerint leginkább a nemzetközi pénzpiacok állapota foglalkoztatja. Saját személyes jövőjük alakulásában szerepet játszó tényezőkkel kapcsolatban a megkérdezettek elsősorban amiatt aggódnak a legjobban, hogy a pénzügyi piacokon kialakult állapotok lényegesen érinthetik a saját egyéni helyzetüket. A svájciak körében is csak minden negyedik (24 százalék) volt nagyon, vagy meglehetősen magabiztos a pénzügyi piac és saját egyéni helyzete következő egy évben várható alakulásával kapcsolatban. A görögök kevesebb mint egyötöde (17 százalék) bizakodó, ezt követi Magyarország és Olaszország (mindkettő 15 százalékkal). E tekintetben az Egyesült Államok (10 százalék) és Oroszország (7 százalék) zárják a sort. A felmérés azt is megállapította, hogy a pénzügyi válság az országok mindegyikében befolyásolja a befektetésekre vonatkozó terveket, és a válaszadók óvatosabbá váltak. Számos megkérdezett tervezi pénztartalékainak nagyobb részét bankban tartani. A legtöbben Amerikában (54 százalék), Svájcban és Ausztriában (egyaránt 43 százalék) gondolkodnak így. A jövő évben a többség nem tervezi, hogy a korábbiaknál nagyobb arányban fektet be különféle befektetési kategóriákba. A válaszadók viszonylag nagyobb hányada Amerikában azonban - az ország szokásainak megfelelően - inkább részvényekbe (17 százalék) és befektetési ala-pokba (18 százalék) tervezi elhelyezni megtakarításait. A görögországi válaszadók 19 százaléka, az olaszok 17 százaléka és az amerikaiak 13 százaléka tervezi, hogy nagyobb mértékben fektet biztonságosabb termékekbe, az államkötvényekbe; az oroszok 17 százaléka, az amerikaiak 15 százaléka, a görögök és az olaszok 14 százaléka, míg a franciák 11 százaléka tervezi, hogy nagyobb mértékben fekteti be megtakarításait életbiztosításokba. A magyaroknál szintén a bankbetét vezet: minden ötödik válaszadó tervezi betét elhelyezését.

Kálózdi Tamás, az Allianz igazgatója hozzátette: a felmérés is azt igazolja, hogy a magyar lakosság körében felerősödött a biztonságra való törekvés a pénzügyekkel kapcsolatban. Jól mutatja ezt a részvényekkel kapcsolatos attitűd, hiszen a válaszadók megtakarításaik elhelyezését legkevésbé részvénybefektetésekbe tervezik.

Mden ötödik magyar azt tervezi, hogy az elkövetkező egy évben több pénzt takarít meg, az előnyben részesített megtakarítások között a bankbetét vezet - ez is kiderül az Allianz Csoport felméréséből, amelyet a Gfk és a BellResearch piackutató cégek közreműködésével nyolc európai országban és az Egyesült Államokban végeztek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!