Belföld

2011.12.09. 15:11

Rezidensek felmondása - Ugyanaz történhet, mint Szlovákiában

Tíz és fél ezer orvos dolgozik a szakellátási rendszerben, közülük 2500 írta alá és helyezte letétbe a felmondónyilatkozatát. Nagyon hamar meg kell tenni azokat a lépéseket, amelyek szükségesek egy válsághelyzet megelőzéséhez.

Vas Népe

A Magyar Kórházszövetség elnöke, aki egyben a veszprémi Csolnoky Ferenc Megyei Kórház főigazgatója is, nyilatkozta laptársunknak, a naplo-online.hu-nak. Dr. Rácz Jenő emlékeztetett arra, a szlovák események előrevetítették, december után mi várható Magyarországon. Mint ismeretes, 2500 fiatal orvos - rezidens - helyezte letétbe felmondónyilatkozatát dr. Bősze Ferenc veszprémi ügyvédnél. A felmondások január 1-jén "élesednek", ha addig sem sikerül a bérek emeléséről megállapodniuk a kormányzattal.

Szlovákiában hasonló történet játszódott le, ott közel háromezer orvos felmondása lépett érvénybe december 1-jén, ám velük pár nap után megállapodott a kormány, miután követeléseik nagy részét teljesítették.

Dr. Rácz Jenő leszögezte, jelen pillanatban a költségvetés nem tartalmaz olyan tételeket, amely alapján a rezidensek követelése teljesíthető, azaz jelen pillanatban nincs fedezete a béremeléseknek. A szlovák párhuzam annál is érdekesebb, mert északi szomszédunknál az egészségügyben átlagosan harminc százalékkal magasabb a bér, mint Magyarországon.

A cikk folytatása a Napló-online.hu-n érhető el, ide kattintva!

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!