Belföld

2012.08.02. 10:15

Roma holokauszt - MSZP: a rasszizmus sem cél, sem eszköz nem lehet a politika kezében

Az MSZP szerint a roma holokauszt évfordulója kapcsán az emlékezésnek szólnia kell az 1944-es események mellett a jelennek is, amelynek ma "ismét része az a kisebbségellenes, szélsőjobboldali retorika, amely egyszer már végigsöpört a Kárpát-medencén, és nyomában csupán a felfoghatatlan pusztulás maradt" - közölte az ellenzéki párt csütörtökön az MTI-vel.

MTI

Mesterházy Attila pártelnök és Teleki László, a párt elnökségi tagja közös közleményükben úgy fogalmaznak: szélsőjobboldali szervezetek - köztük a parlamenti képviselettel rendelkező Jobbik - nyíltan és következmények nélkül cigányozhatnak. "A médiában megjelenő elfogadhatatlan hangvételű híradások, nyilatkozatok, beszédek e napon különös, egyben elborzasztó értelmet nyernek. A hétköznapi gyűlöletet övező közöny félreérthetetlen és logikus, de nem elfogadható  következménye a jelenlegi társadalmi-gazdasági helyzetnek. Ezért kell felhívnunk mindenki figyelmét arra, hogy a rasszizmus és a fajgyűlölet sem cél, sem eszköz nem lehet a politika kezében" - írták.    
Az MSZP szerint a demokratikus ellenzéki pártok felelőssége, hogy felhívják a kormány figyelmét a szükséges intézkedésekre, a kormány dolga pedig, hogy jogállami eszközökkel, a hatályos törvények betartásával, ha kell, szigorításával gátat vessen a gyűlöletnek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!