Belföld

2011.04.27. 15:30

Romagyilkosságok: a vádlottak ismerősei megdöbbentek

A romagyilkosságok büntetőperében szerdán a Pest Megyei Bíróságon a vádlottak ismerősei tanúként arról beszéltek: meglepődtek, amikor kiderült, hogy kiket gyanúsítanak a hatóságok, mert a Kiss testvérek nyugodtak, visszahúzódók, szerények és segítőkészek voltak.

MTI

"Mindenki meg volt döbbenve, hogy ők azok" - mondta tanúvallomásában Kiss Árpád elsőrendű vádlott volt barátnőjének, Fehérné Nyalka Évának az öccse. Bírói kérdésre elmondta azt is: nem tudott arról, hogy Kiss Árpád és az öccse, a másodrendű vádlott Kiss István szkinhed nézeteket hangoztatott volna, vagy összetűzésbe keveredett volna a romákkal. Bár azt megjegyezte: István horogkeresztet tetováltatott magára. A tanú - mint mondta - a mai napig nem érti: "ha ők voltak, hogy tudták leplezni, ha nem, akkor meg hogy tudtak belekeveredni".   

Fehérné Nyalka Éva tanúként meghallgatott fia is arról beszélt, hogy nem tapasztalt semmi különöset, gyanúsat a vádbeli időszakban, 2008-2009-ben, amikor édesanyjának barátja az ügyészség szerint társaival kilenc településen hajtott végre éjszaka romák házai ellen fegyveres, Molotov-koktélos támadásokat, amelyekben hat ember életét vesztette. 

A fiatalember elmondta, hogy Kiss Árpád mindig kedvesen viselkedett vele, nagyon jó baráti viszonyban voltak, és meglepődött, amikor a rendőrök letartóztatták, mert "nem gondolta róla...". 

A bíróság szerdán szintén tanúként hallgatott meg egy férfit, aki nemzeti radikális politikai rendezvényekről, rockkoncertekről és a Loki, a debreceni futballcsapat szurkolótáborából ismerte a Kiss fivéreket és harmadrendű vádlott Pető Zsoltot. 

"Nem olyan nagy ez a nemzeti radikális tábor, Debrecen környékén ismerjük egymást" - mondta a tanú, aki szerint a másod- és a harmadrendű vádlott a debreceni szkinhedek "erőteljes alakja, alapfigurája" volt. 

A tanú beszélt arról is, hogy ezekben a körökben úgy vélekedtek: "ahogy Nyugat-Európában a bevándorlókkal szemben előítéletek vagy még inkább tapasztalatok fogalmazódtak meg, úgy Magyarországon a romákkal szemben is". A romák elleni támadássorozatról a bűncselekmények elkövetésének időszakában az volt az általános vélemény, hogy "politikai célú szándékos pusztítás". 

A Kiss fivérekről és Petőről a tanú megjegyezte: nem gondolta volna, hogy "azért, mert a cigányokat nem szeretik, ölni is képesek".

A romák elleni, hat halálos áldozatot követelő támadássorozat miatt többszörösen minősülő emberöléssel és más bűncselekményekkel megvádolt négy férfi büntetőperének következő tárgyalásán folytatódik a tanúk meghallgatása.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!