Belföld

2009.04.26. 19:45

Sárga veszedelem: hamisított növényvédő szereket foglaltak le

Budapest (MTI) - Hamisított növényvédő szereket foglaltak le a vámosok az elmúlt napokban két alkalommal is; a Kínából behozott szállítmányok együttes összege mintegy 900 millió forint - tájékoztatta a Vám- és Pénzügyőrség Országos Parancsnokságának (VPOP) szóvivője vasárnap az MTI-t.

Ambrózai Zsuzsanna-Pum András

A VPOP munkatársai néhány nappal ezelőtt a Ferihegyi repülőtéren jelentős mennyiségű hamisított és csempészett növényvédő szert foglaltak le - mondta Sipos Jenő, hozzátéve, hogy a szállítmány értéke több mint 600 millió forint.

A szóvivő közlése szerint az újabb, Kínából érkező szállítmányt szombaton találták meg a vámosok, ezúttal azonban konténerekbe rejtették az Európába vízi úton behozott több mint 10 ezer liternyi hamisított, valamint a több mint 400 kilogrammnyi, ismeretlen eredetű, jelzés nélküli növényvédő szert. Az elsődleges szakvélemények szerint hamisítványokról van szó, amelyek értéke megközelíti a 300 millió forintot. 

A VPOP a szállítmányokat lefoglalta, és csempészet, valamint áru hamis megjelölése bűncselekmény miatt eljárást indított. Sipos Jenő közölte: a két ügy között összefüggés lehet, a vámhatóság keresi a magyarországi elkövetőket. Kitért arra is, hogy eddig általában hamis cipőket, ruhákat foglaltak le, mostanában azonban már hamisítják a gombaölő és a növényvédő szereket is, amelyeket Kínából juttatnak Európába.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!