Belföld

2012.09.20. 10:35

Schmitt Pál: ''a körülményekhez képest jól vagyok''

Schmitt Pál akkor is elvállalta volna az államfői megbízatást, ha előre tudja, min megy majd keresztül - a volt államfő erről egy magazinnak adott nyilatkozatában beszélt, kitérve arra is: nehezen halad felülvizsgálati kérelme a doktori címét visszavonó Semmelweis Egyetem ellen.

MTI

"A körülményekhez képest jól vagyok lelkileg. Van egy angol közmondás: ne sírj, ha valami elmúlt, inkább mosolyogj, mert megtörtént. Valahogy így gondolkozom én is" - idézi a hot! magazin Schmitt Pált, aki április 2-án mondott le hivataláról. Az egyetem szenátusa március 29-én vonta vissza doktori címét.

Schmitt Pál megerősítette: nem a plágiumügy miatt mondott le, hanem azért, mert megosztotta az embereket.

A volt államfő elmondta azt is, hogy a Semmelweis Egyetem elleni felülvizsgálati kérelme folyamatban van, de elég nehezen halad, holott szerinte biztosan tudják, hogy nem volt joguk elvenni a doktori címét, ehhez csak a bíróságnak lett volna joga. Schmitt Pál lemondása bejelentésekor is erre hivatkozva minősítette etikátlannak és jogszerűtlennek az egyetem szenátusának döntését, ami ellen felülbírálati kérelmet nyújtott be, és bírósági felülvizsgálatot is kért.

Schmitt Pál az interjúban arról a korábbi vállalásáról is beszélt, amely szerint PhD-dolgozat írásába kezd, miután megfosztották húsz évvel ezelőtt szerzett kisdoktori címétől. Elmondta: elkezdte az iskolát, publikálnia kell szakfolyóiratokban, most ezeket a cikkeket írja.

Arra is kitért, hogy jelenleg Pesthidegkúton lakik feleségével egy bérelt lakásban, ahová a lányai és az unokái közelsége miatt költöztek.

A volt államfő irodája június közepén közölte, hogy Schmitt Pál az ország gazdasági helyzetére tekintettel, nem kíván élni törvényben biztosított lakáshasználati jogával.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!