Belföld

2016.08.06. 18:54

Segítenek emlékezni a jövő nemzedéknek - Pálinka is került a rábakecöliek időkapszulájába

Rábakecöl – Újszerű színfolttal gazdagodott ebben az évben a három napig tartó falunapi rendezvénysorozat. Időkapszulát helyeztek el a település egy központi helyén, amit majd csak huszonöt év múlva nyithatnak fel az utódok.

Tersztyánszky Krisztina

Az üzenethagyásnak ez a ma kissé szokatlan formája a közelmúltban egy baráti beszélgetés során vetődött fel, amikor a helyi civil szervezetek tervezgették programjaikat. Az ötlet nagy népszerűségnek örvendett, mellé állt az önkormányzat, valamint számos helyi vállalkozó és magánszemély is. Elkészült a vízhatlan és törhetetlen, zárható doboz, s az ötletgazdák elkezdték begyűjteni a helyi intézmények és civil szervezetek üzeneteit. A Keczöl Napok plakátján is megjelent a felhívás: aki üzenni szeretne a jövőnek, szombat délután háromra hozza el a régi tűzoltókocsihoz a 2041-be címzett levelet.

Fotó: Tersztyánszky Krisztina

A lehelyezés ünnepi aktusa előtt Tuba Erik, Rábakecöl polgármestere elmondta: szeretnék megmutatni a jövőnek a mai kor mindennapjait, kézzel foghatóvá tenni a ma emberének élményeit, életérzését. Arról, hogy mit rejtenek a borítékok, huszonöt év múlva tudósíthat csak a sajtó, de néhány dolgot azért elárult a faluvezető. Az időutazó dobozba bekerültek egyebek közt az ez évben aktuális tervek, a falu költségvetése, pályázati mérlege, a 2016 évi naptár, képeslapok, és több mint száz fénykép. Gazdagította a kapszula tartalmát ezen kívül egy üveg házipálinka és egy palack 2008-as évjáratú Soproni Kékfrankos. Mellé a polgármester felolvasta saját üzenetének pár sorát: „Kedves rábakecöli, aki 2014-ben megtisztelsz azzal, hogy részt veszel a jövőnek szánt üzenetünk felbontásában, kívánom, hogy sok mosolyt csaljon az arcodra, helyeslő bólogatás ingassa fejed, ismerős képekre lelj, fiatalkori arcokra csillanjon fel a szemed, no és nem utolsó sorban: egészségedre!

Az ünnepélyes aktusra eljött a székelyföldi testvértelepülés, Csíkfalva küldöttsége is. Balogh István polgármester is üzenetet hagyott a ládikóban. Elárulta, levelében reményét fejezte ki, hogy az anyaországi és az elszakított közösség közt 2001-ben megszületett kapcsolat fénye nem kopik meg, a két település lakói és civil szervezetei az igaz magyarság és hazaszeretet jegyében tovább járnak a megkezdett közös úton.

Az időkapszulát a helyi plébános, Gats Mihály áldotta meg. Emlékeztetett rá, hogy a közelmúltban a templom renoválói az egyik gerendába vésve is találtak egy 1936-ból származó rövid üzenetet.

A kapszulát az alapos lezárás után az ötletgazda, Varga Lajos horgászegyesületi elnök és Pandur Ferenc alpolgármester süllyesztette a földbe, ahol kőtábla alá falazva várja, hogy a 2041. évi falunapon felbontsák.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!