Belföld

2009.04.28. 20:09

Sertésinfluenza: jobb, ha minden ország felkészül a nagy járványra

Körkép (MTI/AFP/Reuters/AP/dpa) - Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) szerint nem elkerülhetetlen egy nagy sertésinfluenza-járvány kitörése - mondta kedden Genfben Fukuda Keidzsi, a szakosított ENSZ-szervezet ügyvezető vezérigazgató-helyettese, de hozzátette, hogy célszerű, ha minden ország felkészül egy nagy járvány leküzdésére.

Ambrózai Zsuzsanna-Pum András

Mint kifejtette sajtóértekezletén, még nehéz lenne megállapítani a most riadalmat okozó sertésinfluenza-vírus eredetét, mert túl keveset tudnak róla a szakértők. Nincs még például jó magyarázat arra, miért bizonyultak súlyosabbnak a mexikói esetek a más országokbelieknél - mondta. A WHO-nak összesen 79 megerősített sertésinfluenzás emberi megbetegedésről van tudomása - jelentette be, de a betegséggel kapcsolatos elhalálozásokról nem közölt számadatot. 
 
Az ENSZ e szakosított szerve szerint a határon végrehajtott egészségügyi szűrések alkalmatlan eszközök a sertésinfluenza elleni harcban. A kór vírusával fertőzött személyek nem feltétlenül mutatnak influenzás tüneteket a határátlépéskor - mondta Gregory Hartl, a WHO szóvivője. Az ilyen jellegű szűrésekkel nem lehet felismerni a betegséget lappangásának szakaszában - tette hozzá. 

Mexikó: bezárták az éttermeket, falatozókat

A mexikóvárosi egészségügyi hatóságok elrendelték kedden minden étterem, étkezde, falatozó bezárását a sertésinfluenza-járvány elleni küzdelem jegyében. Elvitelre továbbra is kiadhatnak ételt ezek a létesítmények, de ülő vendéget nem szolgálhatnak ki. Az ország a kezdődő járvány góca, eddig valószínűleg több mint 150 ember halt meg ott ebben a betegségben a ragály március közepi kezdete óta.  

Izraelben megerősítették a második sertésinfluenzás emberi megbetegedés tényét. Egy 47 éves férfi két nappal ezelőtt tért haza Mexikóból, és orvoshoz fordult, mert rosszul érezte magát. A laboratóriumi vizsgálatok kimutatták, hogy ugyanaz a vírusfajta van a szervezetében, amely világszerte riadalmat váltott ki, egy nagy globális járvány baljós árnyát vetve a közeljövőre.
 
Húsz embert tartanak megfigyelés alatt Franciaországban sertésinfluenzás fertőzés gyanújával, miután Mexikóban, illetve az Egyesült Államok déli részén tett utazásról tértek haza nemrégiben - közölték kedden a francia egészségügyi hatóságok. Összesen 107 ember jelezte április 25. óta, hogy influenzaszerű tünetei vannak a két említett amerikai országból való hazatérése után, de csak húsz áll orvosi megfigyelés alatt, a többiekről bebizonyosodott, hogy tüneteiknek nincs közük a sertésinfluenza vírusához - mondta párizsi sajtóértekezletén Francoise Weber, a francia egészségügyi minisztérium egészségvédelmi intézetének (INVS) vezetője.

Gyanús esetek Németországban, Ausztriában

Németországban öt embert tartanak megfigyelés alatt, kettőt közülük Bajorországban - közölte kedden Berlinben Jörg Hacker, a Robert Koch Intézet vezetője, illetve Münchenben Markus Söder bajor egészségügyi miniszter. Mindegyik vizsgálat negatív eredménnyel járt Olaszország 11 sertésinfluenza-gyanús esetében - közölte kedden Rómában Maurizio Sacconi népjóléti miniszter. Ausztriában már öt gyanús esetet vizsgálnak Alois Stöger egészségügyi miniszter kedd esti bejelentése szerint. 
 
A dél-koreai külügyminisztérium a tervezett mexikói utazások lemondását vagy elhalasztását tanácsolja az állam polgárainak. A latin-amerikai országban tartózkodó dél-koreaiakat felszólította a mielőbbi hazatérésre, és bejelentette, hogy Tamiflu influenzagyógyszert küld rövidesen a Mexikóban tartózkodó dél-koreaiaknak.  A kanadai kormány is azt tanácsolta az ország polgárainak, hogy ne utazzanak Mexikóba, ha nem okvetlenül szükséges.

A balkáni országok nagy része úgy döntött, hogy a sertésinfluenza hazai megjelenésének megelőzése céljából megtiltja az amerikai földrészről származó élő sertések és disznóhús importját. A horvát kormány kedden jelentette be ilyen értelmű intézkedését. Hasonló döntést hozott a szerb, a montenegrói és a macedón kormány is.  

Libanon: tilos az üdvözlő csók

Az orosz állategészségügyi felügyeleti hatóság New York és Ohio államot is csatolta kedden az Egyesült Államok azon szövetségi államainak listájához, amelyekből további intézkedésig tilos sertéshúst importálni. Az Egyesült Államok moszkvai nagykövetsége bírálta az intézkedést, hangsúlyozva, hogy a disznóhús fogyasztásának nincs semmi köze a sertésinfluenzával való fertőződéshez.

Az egyiptomi parlament alsóháza az országban tartott összes - mintegy 250 ezer - sertés leölését követelte egy határozatában, a sertésinfluenza veszélyére hivatkozva. Egyiptom 80 milliós lakossága főként muzulmánokból áll, akiknek vallása tiltja a disznóhús fogyasztását, de van 6-10 százaléknyi kopt keresztény is, akik viszont élnek ezzel az eledellel.   A sertésinfluenza veszélyére hivatkozva Mohamed Dzsavad Halifa libanoni egészségügyi miniszter felszólította az ország lakosait: egy ideig mellőzzék azt az általánosan elterjedt  szokásukat, hogy csókkal üdvözlik egymást.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!