Belföld

2008.09.26. 02:29

Spórolni muszáj - akciónk részletei

Megyei körkép - A fűtési szezon közeledtével egyre többen komorodnak el, ha a befizetendő közüzemi számlákra gondolnak. Mindenért többet kell fizetni, a nyugdíjból és a fizetésből egyre magasabb összeget költünk rezsire. Spórolni az energiával is lehet, olvasóink elárulják, hogyan.

Nagy Ildikó

Négy gyerekre plusz egy férjre mosni, főzni, sütni nem egyszerű mutatvány. Márpedig a táplánszentkereszti Pozsgai Ildikó ezt teszi minden áldott nap. Jogos hát a feltételezés: ha valaki, akkor ő igazán tudja, miként lehet sprórolni az energiával. Már a kis cetli is erről árulkodik. A cetli, amire a 18 éves nagyfiúval, Gergellyel jóval az érkezésem előtt felvázolták, miről is fognak beszélni. Mert hát az idő is pénz, azzal sem árt takarékoskodni...

A kis cetli első helyén szerepel a családfő, Pozsgai András száját - állítólag - mindennap több alkalommal is elhagyó bűvös szó: villany. Mégpedig felkiáltójellel a végén. Az eredetileg agrármérnök végzettségű, jó ideje menedzserként dolgozó házigazdát ugyanis nagyon zavarja, ha ott is ég a villany, ahol egyébként nem lenne rá szükség. (Azt mondani sem kell, annyira magától értetődő, hogy Pozsgaiéknál minden világítótest energiatakarékos izzóval működik.)

A takarékoskodás amúgy az ő esetükben már az otthonuk kiválasztásánál megkezdődött. A Szombathely melletti településen ugyanis sokkal olcsóbban tudtak felújításra szoruló házat venni, mint amennyiért a megyeszékhelyen hozzájuthattak volna. Új otthonukat folyamatosan, a család bővüléséhez igazodva alakítgatták. Ma a 18 éves Gergő, a tízesztendős Bence, a hétéves Laura és a hároméves Nóra, valamint szüleik 120 négyzetméternyi területen osztoznak.

- Spórolás az is, hogy nem én vásárolok - mondja Ildikó. Látva értetlenkedésünket, férje, András rábólint, és elmagyarázza, hogy ő nagyon is racionálisan, a felesége által összeírt cetli alapján végzi a beszerzést, és a polcok között bolyongva nem csábul el semmilyen, a listán nem szereplő termék iránt.

De térjünk rá az energiára: a táplánszentkereszti házban nemrégiben cserélték le a gázkazánt. A váltás mellett kimondottan az energiatakarékoskodás miatt döntöttek, és bár még nem tudják, hogy mennyit spórolnak majd a korszerűbb készülékkel, de reményeik szerint sokat. A házban egyébként minden gyerek tudja, hogy nincs felesleges ablaknyitogatás: minden reggel alaposan kiszellőztetnek, napközben 17-18, este pedig 20 Celsius-fok körüli hőmérséklet van az épületben. A háziasszony munkáját több praktikus háztartási gép - mosógép, mosogatógép, kenyérsütő, gyümölcsaszaló - is segíti: ezek kiválasztásánál is alapvető szempont volt az energiatakarékos üzemelés. Ildikó mindennap főz: az edényekre sosem felejt el fedőt tenni, és a gázrózsa is pont akkora lángon ég, amekkorán kell. A mosogatást rendszerint a gép végzi, ha mégsem, akkor sem folyatják feleslegesen se a meleg, se a hideg vizet.

A táplánszentkereszti, hattagú Pozsgai család rezsije minden bizonnyal többszöröse annak, amit a hosszúperesztegi Karáth Imréné, Teca néni kifizet havonta, ám az idős asszonynak egyedül, egy nyugdíjból kell kigazdálkodnia a közüzemi díjakat. A nyugdíjas asszony egyedül él egy családi házban, és bár több szobája van, a téli hónapokban csak két helyiséget - a konyhát és egy szobát - fűt. Méghozzá egyetlen cserépkályhával. És bár a fával történő tüzelés annak idején olcsóbb megoldásnak tűnt, Teca néni ma már nem merne megesküdni rá, hogy ez az olcsóbb megoldás. Hiszen a tűzifa is drágább lett, a szállítás is többe kerül, és a fűrészelést sem végzik el ingyen. Teca néni is próbál az elektromos árammal spórolni: nem égeti feleslegesen a villanyt, a bojler csak negyvenfokos vizet ad, és a televíziót sem hagyja készenléti üzemmódban éjszakára, hanem kikapcsolja. Karáth Imréné egy héten kétszer főz, és akkor is nagyon okosan: mindent jó előre odakészít a keze ügyébe, hogy ne égjen feleslegesen a gáz. Egy évben nyolc köbméter tűzifát és négy gázpalackot használ el az egyedül élő asszony, és bár mindennel próbál takarékoskodni, a kevéske nyugdíjából havonta 25 ezer forintot elvisz a rezsi, mondja. Én még úgy-ahogy tudok takarékoskodni, hiszen minket az élet többször rákényszerített arra, hogy megfogjuk a pénzt, ám úgy látom, hogy a mai fiatalok sokkal nagyvonalúbbak , mondhatni felelőtlenebbek e tekintetben, jegyzi meg nyugdíjas olvasónk.

Aki fával fűt, nagyon könnyen abba a hibába eshet, hogy elirigyli a városi ember kényelmét. A távhőszámláját persze biztosan nem. Katona Károlyné a megyeszékhelyen, a Váci utcai panelházak egyikében él férjével. Háromszobás lakásuk távfűtéses, de mivel a fűtés nem szabályozható, azon nem tudnak spórolni. A téli hónapokban 25-30 ezer forintjukba kerül a kényelmes meleg. A lakás ablakai régiek, így Katonáék maguk gondoskodtak a nyílászárók szigeteléséről, bízva abban, hogy ezzel is meg tudnak fogni egy kis meleget, és persze némi pénzt. Az elektromos árammal is takarékoskodnak, ha egy helyiségből kimennek, automatikusan lekapcsolják a villanyt. Mivel ketten élnek, a mosógépet sem kell annyiszor bevetniük , mint egy többgyermekes családban. Így arra is van lehetőség, hogy a ház asszonya a hét során összegyűjtse, és színek szerint porciózza a szennyest, így egy héten legfeljebb négy alkalommal kell beindítani az energiatakarékos automata mosógépet.

MI IS SEGÍTÜNK OLVASÓINKNAK

Lehetőségeinkhez mérten mi is igyekszünk hozzájárulni előfizetőink közüzemi kiadásaihoz. Az a száz hűséges előfizetőnk, aki elsőként kitölti és visszaküldi a Vas Népe pénteki számának 5. oldalán található írásunk melletti hirdetésben szereplő játékszelvényt, étkezési utalvány formájában automatikusan viszszakapja az októberi gázszámláján, vagy bármilyen más közüzemi számláján szereplő végösszeg húsz százalékát, de legfeljebb 2 ezer forintot. 



Ezt a szelvényt kell kivágni az újságból és beküldeni

Természetesen leendő előfizetőinkre is gondoltunk: ők a mai lapszámunk 13. oldalán elhelyezett hirdetésből tájékozódhatnak a rájuk vonatkozó akció részletes feltételeiről.

Előfizetői megrendelés.

Előfizetői szelvény.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!