Belföld

2011.09.20. 15:47

Sugárzó rakományt szállított, visszafordították

A záhonyi határállomás elkülönített részén van az a kamion, amelyet sugárzó rakománya miatt visszafordítottak Magyarországra a múlt szombaton az ukrán határőrizeti szervek, a járművet a katasztrófavédelem szakemberei vizsgálják - közölte a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) kedden.

MTI

A Kárpátalja Megyei Állami Környezetvédelmi Felügyelőség keddi jelentése szerint a Záhony-Csap közúti határátkelőhely ukrán oldalán belépésre jelentkező jármű rakományának radioaktív sugárzási szintje több mint kétszerese volt a megengedett értéknek a helyszíni műszeres vizsgálat szerint. A felügyelőség munkatársai a több mint 15 és fél tonna, veszélyesnek minősülő rakományt visszafordították Magyarországra.
   
Kupecz József, a Nemzeti Adó- és Vámhivatal Észak-alföldi Regionális Parancsnokságának sajtószóvivője az MTI érdeklődésére megerősítette: a járművet valóban visszafordította az ukrán hatóság, mivel a rakományban a megengedettnél magasabb sugárzási értékeket mértek.
   
A katasztrófavédelmi igazgatóság szakemberei sugárzásmérővel vizsgálják a kamion rakományát, s próbálják azonosítani a sugárzás forrását - mondta Csepely Zsigmond, a szervezet megyei igazgatója az MTI-nek. Valószínűleg a rakomány egy része bocsát ki sugárzást, ami a járműtől néhány méterre megszűnik.
   
A helyzet nem igényel azonnali intézkedést - tette hozzá az alezredes.
   
A szállítmányhoz mellékelt fuvarlevél szerint a jármű egy ukrajnai vállalat címére szállította volna rakományát. A kárpátaljai környezetvédelmi felügyelőség jelentése nem nevezi meg a szállítmány küldőjét.

Visszafordították a sugárzó rakományt szállító járművet Magyarországra

Sugárzó rakományt szállító járművet fordítottak vissza Magyarországra a Záhony-Csap nemzetközi határátkelőhelyen az ukrán határőrizeti szervek múlt szombaton.
A Kárpátalja Megyei Állami Környezetvédelmi Felügyelőség keddi jelentése szerint a közúti határátkelőhely ukrán oldalán belépésre jelentkező jármű rakományának radioaktív sugárzási szintje több mint kétszerese volt a megengedett értéknek a helyszíni műszeres vizsgálat szerint. A felügyelőség munkatársai a közel 15,6 tonna, veszélyesnek minősülő rakományt visszafordították Magyarországra.
       
A szállítmányhoz mellékelt fuvarlevél szerint a jármű egy ukrajnai vállalat címére szállította volna rakományát. A jelentés nem nevezi meg a szállítmány küldőjét.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!