Belföld

2012.03.28. 09:20

Szabadalmi intézet alakul Budapesten

Közép-európai szabadalmi intézet felállításáról szóló közös szándéknyilatkozatot írt alá Münchenben a magyar Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatala, az osztrák szabadalmi, illetve a román védjegy hivatal vezetője szerdán - közölte a Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatal (SZTNH).

MTI

A tájékoztatás szerint a Dunai Szabadalmi Intézet nevet viselheti majd a közép-európai regionális nemzetközi kutatási és elővizsgálati szervezet, amelynek létrehozására a Szabadalmi Együttműködési Szerződés alapján nyílik lehetőség.

A nemzetközi szervezet a tervek szerint (Danube Patent Institute, DPI) budapesti székhellyel kezdi meg működését a hálózatosság elve alapján: a központi adminisztrációs feladatokon túl az érdemi kutatási és vizsgálati feladatokat a résztvevő nemzeti hivatalok elbírálói végzik el.

A DPI működése a régióból származó nemzetközi szabadalmi bejelentések tekintetében egyszerűbb, gyorsabb és magas színvonalú  ügyintézést és szabadalmi hivatali szolgáltatást tenne lehetővé, ezzel is támogatva, ösztönözve a Duna-régióban zajló kutatás-fejlesztési és innovációs tevékenységet.

A szükséges nemzetközi és európai elismertetést követően az intézet 2013-ban kezdheti meg a működését - írta közleményében az SZTNH.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!