Belföld

2010.06.15. 17:05

Szabó Gáborok pályáznak az SZTE rektori posztjára

Két jelölt pályázik a Szegedi Tudományegyetem (SZTE) rektori posztjára: Szabó Gábor akadémikus, a természettudományi kar lézerfizikusa, és az azonos nevű Szabó Gábor mérnök, az intézmény jelenlegi vezetője.

MTI

Az egyetem szenátusa június 21-én dönt arról, ki irányíthatja a következő négy évben az intézményt.
   
A két professzor keddi közös sajtótájékoztatóján egyetértett abban, hogy az SZTE az elmúlt hét évben sikeres volt, s az intézmény jövőjét a konszenzussal kialakított fejlesztési stratégiával összhangban képzelik el, így programjukban is számos hasonló elem szerepel.
   
Szabó Gábor jelenlegi rektori - akinek mandátuma június 30-án jár le - az intézmény "nemzetközivé válását” nevezte az elkövetkező évek egyik legfontosabb feladatának. Ehhez az elnyert pályázati források segítségével el kell érni, hogy az SZTE tudományos műhelyei a nemzetközi színtéren még ismertebbé váljanak. Az idegen nyelvű képzések fejlesztésével, az európai hallgatói mobilitás lehetőségeit kihasználva pedig fontos cél, hogy minél több külföldi diák válassza Szegedet tanulmányai helyszínéül.
   
Szabó Gábor akadémikus az intézményi integráció erősítését emelte ki programjából. A tizenkét karú SZTE - amely lényegében a magyar felsőoktatás teljes vertikumát lefedi - sokszínűsége hatalmas lehetőségeket rejt, de csak akkor, ha elég erősek a belső kapcsolatok - hangsúlyozta, hozzátéve: az egyetem a hallgatóknak is többet tud nyújtani, ha a képzés során "feloldódnak” a kari határok.
   
Az SZTE szenátusa március 8-án már tartott egy rektorválasztó ülést, a két akkori jelölt - Szabó Gábor rektor és  Wittmann Tibor orvosprofesszor - közül azonban egyik sem kapta meg a mandátum elnyeréséhez szükséges támogatást. Mindkét professzornak kétharmados támogatásra lett volna szükséges a 49 tagú szenátusban, Szabó Gábornak azért, mert 2003-as és 2006-os megválasztása után harmadik rektori ciklusára kandidált, Wittmann Tibornak pedig azért, mert a 2014. június 30-ig tartó ciklus alatt betölti hatvanötödik életévét.
   
Szabó Gábor akadémikusnak a rektori poszt elnyeréséhez elegendő az egyszerű többség megszerzése.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!