Belföld

2010.09.19. 13:41

Szennyvíztől védték a Balatont

Szennyvíztől védték a Balatont vasárnap délután Balatonföldvárnál, hogy egy szennyvízátemelő esőtől megtelt csatornájából a csapadékkal kevert szennyvíz az övárkon át ne juthasson a tóba - közölte a katasztrófavédelem vasárnap.

MTI

Baranya Károly, a Somogy Megyei katasztrófavédelmi Igazgatóság helyszínen tartózkodó mentésvezetője közölte: a két nap alatt lehullott jelentős, több mint 50 milliméter csapadékkal telítődött az övárok, és a csatornából is kibuggyant a szennyvíz. Az övárkot homokzsákokkal lezárták, így az esővíztől egyébként jelentősen felhígult szennyvíz nem jut be a Balatonba - mondta a mentésvezető.
   
Tájékoztatása szerint a csatornából a tulajdonos tudtával az övárok melletti halastóba szivattyúzzák vizet. Mintegy húsz tűzoltó kilenc szivattyúval dolgozik a helyszínen. Baranya Károly elmondása szerint Balatonföldváron ezenkívül 8-10 háznál is dolgoztak a tűzoltók: udvarokból és két pincéből szivattyúzták ki a vizet.
    
Páli Richárd, a megyei katasztrófavédelmi igazgatóság ügyeletesének tájékoztatása szerint szombat éjféltől vasárnap kora délutánig több mint félszáz helyszínre riasztották a tűzoltókat.  A legtöbb segítséget Nagyatád, Barcs, Marcali és Kaposvár térségéből kérték, egy-két fakidőléstől eltekintve mindenütt elárasztott pincékhez, illetve udvarokhoz vonultak - közölte az ügyeletes.
   
Somogyban az elmúlt két nap alatt helyenként annyi eső esett, mint máskor egy hónap alatt. Kaposvárra két nap alatt 70 milliméternyi eső zúdult. A Kapos folyó vízállása vasárnap délután 310 centiméter volt, ez hozzávetőleg 70 százalékos telítettséget jelent. A folyó most 40 centméterrel alacsonyabb, mint tavasszal, amikor az áradás ellen homokzsákokkal, szivattyúzással kellett védekezni.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!