Belföld

2009.07.31. 20:12

Szenzációs hajrá - Gyurta Dániel világbajnok 200 méter mellen!

Róma/Budapest - Gyurta Dániel aranyérmet nyert pénteken a 200 méteres mellúszásban a római vizes világbajnokságon.

Ambrózai Zsuzsanna-Pum András

A 2004-es athéni olimpián ebben a számban ezüstérmes magyar versenyző 2:07.64 perces Európa-csúccsal végzett az élen, egyetlen századdal megelőzve az amerikai Eric Shanteau-t. Az első százon a hatodik-hetedik-nyolcadik helyen tempózott, de egy testhossznál többel nem maradt le az élen haladóktól, így reális esély volt arra, hogy erős hajrával dobogós helyen végez. 

Még ötvennel a cél előtt is a mezőny második felében haladt, de egyre csökkent a különbség. A vége felé lényegesen nagyobb tempóban úszott riválisainál, s az utolsó métereken - Shanteau kivételével - mindenkit lehagyott, kiváló benyúlással pedig az amerikai vetélytársát is megelőzte.

Gyurta 2:08.08 perces Európa-rekorddal került a döntőbe, s még ezen az időn is jelentősen faragott, olyannyira, hogy az ausztrál Christian Sprenger 2:07.31-es világcsúcsától sem járt messze. 



Gyurta Dániel nyakában az aranyéremmel integet a dobogón, miután megnyerte a férfi 200 méteres mellúszást a római vizes világbajnokságon

Sprenger ezúttal - a litván Giedrius Titenisszel holtversenyben - harmadik lett 2:07.80-nal. "A római vb előtt a japán Kitadzsima távollétében csakis ez lehetett a célom, még ha Európa-csúccsal és nem világrekorddal nyertem is" - mondta győzelme után a magyar úszó. "Akkor azt gondoltam, hogy az aranyért világcsúcsot kell úszni. Az hogy egyetlen századdal előztem meg az amerikait, lényegtelen, a lényeg az, hogy elsőként én érintettem meg a falat. Mondhatnám, hogy itt is az nevet, aki a végén nevet. Amúgy nagyon szoros volt a verseny, de nagyon jól sikerült az utolsó ötven méterem."

Ezt megelőzően legutóbb négy éve, Montrealban volt magyar világbajnok úszásban, akkor Cseh László győzött 400 m vegyesen.

Jancsó Kornél, az MTI különtudósítója jelenti Rómából:

Amint kimászott a vízből, az arcán a rajt előtti feszültséget a jól végzett munka derűje, a friss világbajnoki arany öröme váltotta fel: a 20 éves klasszis versenyző az egyik legsűrűbb élmezőnyt felvonultató számban lépett elő első számú úszóvá. A világ legjobb 200-as mellúszójává. 

"Tegnap nagyon elrontottam az utolsó ötven méteremet, le is teremtett alaposan az edzőm, Széles Sanyi bá, s a fejmosás használt. Ma már sokkal jobban ügyeltem rá, hogy senki ne lephessen meg, nem úgy mint az elődöntőben, amikor hagytam, hogy a két ausztrál megelőzzön, s már nem tudtam lehajrázni őket" - mondta már az esti hivatalos sajtótájékoztatót követően a 13. úszócsúcs első magyar világbajnoka.

Az MTI tudósítójának kérdésére, hogy mi volt az edzői intelem a döntő előtt, így válaszolt:

"Hogy kövessem Ericet, azaz a mellettem úszó, és a végső győzelemre szintén esélyesként számon tartott amerikai Eric Shanteau-t. És hogy a legvégén hajrázzam le. Így is tettem. A felkészülésem? Jobban sikerült, mint időnként szokott, ezúttal semmi zavaró tényező nem volt, és főleg fejben voltam a topon, végig, az első métertől az utolsóig tudtam, hogy mit kell, és mit fogok csinálni."

E mondatai után is tudta, hiszen ott vártak rá az ajtóban a doppingellenőrök, akik már vitték is el kontrollra. Még annyi ideje maradt, hogy összeölelkezzen mesterével, akivel egy évtizede dolgoznak együtt a sikerekért, s együttműködésüket olyan eredmények övezik, mint például rövidpályás Európa-bajnoki cím, s persze a 2004-es athéni olimpia ezüstérme, meg a tavalyi pekingi ötkarikás játékok ötödik helye.

"Májusban múlt tíz esztendeje, hogy edző-tanítvány viszony köt össze bennünket" - mesélte Széles Sándor, aki a lelátóról követte nyomon Gyurta Dániel világbajnoki győzelmét. - Őszintén szólva a célba érkezéskor úgy éreztem, hogy második lett, előbbre láttam az amerikai fejét, de szerencsére Dani elővette a kelléktárból azt, amit edzéseken rengeteget gyakoroltunk: ha közel a fal, akkor rá kell tekerni, vagyis gyorsan becsusszanni, most is ez használt, s előbb érkezett be, ha csak egy századdal is, mint Shanteau. Nem szégyellem, a Himnuszt megkönnyeztem, mégiscsak nagy dolog egy világbajnok edzőjének lenni. Dani hihetetlenül okosan versenyzett, úgy láttam, hogy a többiek elrohanták a döntőt, túl erős iramot mentek, míg ő a saját, megbeszélt ritmusában úszott, így is féltávnál eddigi legjobb idejét mutatta az óra. S akkor már kezdtem is megnyugodni, mert nálánál nagyobb hajrás nincs a világon. Szépen, okosan, remek erőbeosztással versenyzett, ahogyan az egy bölcs húszéveshez illik."
 
A mester megemlítette még, hogy tanítványával mindig, a legnehezebb időkben is kitartottak egymás mellett, s úgy vélte, hogy ez is benne van a péntek esti, római győzelemben. Széles Sándor szavaival mondva: "a versenyőzi hűség és az edzői kitartás elnyerte jutalmát".

Forrás: MTI

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!