Belföld

2011.08.30. 17:46

Szijjártó: nem lesznek megszorítások

A miniszterelnök szóvivője szerint "hiába a szocialisták beteges vonzódása a megszorításokhoz", nem lesznek megszorítások.

MTI

Szijjártó Péter újságírók előtt így kommentálta az MSZP elnök-frakcióvezetőjének keddi szavait. Mesterházy Attila sajtótájékoztatóján azt mondta, Orbán Viktor vezette válságba az országot, és egyúttal felszólította a kormányfőt, mondja meg, milyen megszorításokra készül.
   
A miniszterelnök szóvivője úgy reagált: hiába szorgalmaznak a szocialisták folyamatosan megszorításokat, nem lesznek, mert az emberek világossá tették, nem kérnek a megszorítások politikájából, amely egyébként is kudarcot vallott.
   
Szijjártó Péter hangsúlyozta ugyanakkor, hogy az ország átszervezésére szükség van, ezért a kormány és a parlament is ősszel sok olyan törvényjavaslatot fog tárgyalni, amely az államadósságot folyamatosan újratermelő nagy rendszerek átszervezéséhez vezet majd. Példaként említette, hogy már az ősz elején a kabinet elé kerül a köz- és a felsőoktatási rendszer átszervezéséről szóló előterjesztés.
   
"Az ország átszervezése, megújítása tehát zajlik, de megszorítások nélkül" - mondta.
   
Mesterházy Attilának az egykulcsos adórendszert bíráló szavaira a kormányfő szóvivője úgy reagált: a kabinet elkötelezett az arányos adórendszer kiteljesítése mellett, ugyanis az megfelel a két szükséges kritériumnak, annak, hogy nem bünteti, hanem támogatja a munkát, az embereket pedig a jövedelmük bevallására, s nem eltitkolására sarkallja.
   
"Az a tétel pedig, hogy harcot kell folytatnunk a ország szuverenitásáért, most már mindenki számára teljesen egyértelmű. Sajnos a szocialisták leragadtak 2008-nál, amikor is homokba dugták a fejüket, azt mondták, hogy a válság nem fogja elérni nem hogy Magyarországot, de Európát sem. Ma látjuk, hogy milyen nehéz helyzetben vagyunk e miatt a kormányzati viselkedés miatt" - mondta Szijjártó Péter azzal kapcsolatban, hogy Mesterházy Attila szerint nem az ország szuverenitása, hanem az emberek megélhetése, munkahelye és nyugdíja van veszélyben.
   
A MSZP-nek a külpolitikát érintő bírálatára a szóvivő azt válaszolta: úgy tűnik, a szocialistáknak "savanyú a szőlő", ők ugyanis képtelenek voltak arra, hogy a világ feltörekvő hatalmaival, például közép-ázsiai országokkal, Kínával stratégiai, partneri kapcsolatokat alakítsanak ki. "Igenis be kell neveznünk a szövetségkötési versenybe" - jelentette ki Szijjártó Péter.
   
Mesterházy Attila arra is felszólította Orbán Viktort, nevezze meg, melyek azok a feladatok, amelyek ellátásából az állam kivonulhat. Az ezzel összefüggő kérdésre, vagyis hogy mely területekről lehet szó, a kormányfő szóvivője példaként idézte a szociális konzultáció egyik eredményét, amely szerint az államnak olyan képzéseket kell támogatnia a jövőben a felsőoktatási rendszerben, amelyek a gazdaság igényeinek megfelelnek, és nem az államadósságot termelik újra, nem munkanélkülieket képeznek. Kitért az önkormányzati rendszer átszervezésére is, amelynek során - mint mondta - egy világos feladatmegosztásra van szükség a helyhatóságok és az állam között.
   
A szóvivő beszámolt arról is, hogy Matolcsy György nemzetgazdasági miniszternek a Fidesz-KDNP jövő heti hajdúszoboszlói frakcióülése előtti kétnapos kormányülésen előterjesztést kell tennie azzal összefüggésben, hogy az eurózóna pénzügyi válsága gazdasági hatásokkal, csökkenő gazdasági növekedésekkel jár.
   
Az MSZP elnök-frakcióvezetője kedden Orbán Viktor hétfői, a külföldön dolgozó magyar diplomaták előtt elmondott beszédére reagált tájékoztatóján. A miniszterelnök egyebek mellett arról beszélt hétfőn, hogy Magyarország nagyon komoly veszélyhelyzetbe sodródott az elmúlt három hónapban az euróválság miatt, ezért az ősz nehéz, a szuverenitásért folytatott küzdelemmel teli időszak lesz, ha ugyanis Magyarország visszasodródik a görög útra, pénzügyi spekulánsok elveszik szuverenitását. Megjegyezte, ennek elkerüléséhez ősszel több gazdasági intézkedésre lesz szükség, és a várható kihívások elől a kabinet nem kíván "félreugrani", legyen szó a devizahitelesek kérdéséről, a költségvetésről, a köz- és a felsőoktatás átszervezéséről vagy a "magyar állam hosszú távon fenntartható méretűvé" igazításáról, megújításáról.


MSZP: Orbán vezette válságba az országot

Az MSZP elnöke szerint Orbán Viktor vezette válságba Magyarországot, az ország jelenlegi helyzetéről az egykulcsos adóra épülő gazdaságpolitika tehet. Mesterházy Attila keddi sajtótájékoztatóján arra szólította fel a kormányfőt, mondja meg, milyen megszorításokra készül.

Mesterházy Attila azt mondta: bár a miniszterelnök a nemzetközi pénzügyi-gazdasági helyzetet okolja amiért Magyarország válsághelyzetbe jutott, ezért valójában a kormányfő és Matolcsy György "dilettáns gazdaságpolitikája" a felelős.
Szavai szerint bebizonyosodott, hogy az egykulcsos adórendszer megbukott, nem segíti a gazdaság, a fogyasztás és a foglalkoztatottság növekedését, s ezt már jobboldali közgazdászok is belátták. Minden elemző arról beszél, hogy az egykulcsos adó fenntarthatatlan és kárt okoz Magyarországnak - jelentette ki.

Az MSZP elnök-frakcióvezetője Orbán Viktor hétfői, a külföldön dolgozó magyar diplomaták előtt elmondott beszédére reagált így. A miniszterelnök egyebek mellett arról beszélt, hogy Magyarország nagyon komoly veszélyhelyzetbe sodródott az elmúlt három hónapban az euróválság miatt, ezért az ősz nehéz, a szuverenitásért folytatott küzdelemmel teli időszak lesz, ha ugyanis Magyarország visszasodródik a görög útra, pénzügyi spekulánsok elveszik szuverenitását. Megjegyezte, ennek elkerüléséhez ősszel több gazdasági intézkedésre lesz szükség, és a várható kihívások elől a kabinet nem kíván "félreugrani", legyen szó a devizahitelesek kérdéséről, a költségvetésről, a köz- és a felsőoktatás átszervezéséről vagy a "magyar állam hosszú távon fenntartható méretűvé" igazításáról, megújításáról.

Mesterházy Attila ezzel összefüggésben elmondta: nem az ország szuverenitása, hanem az emberek megélhetése, munkahelye és nyugdíja van veszélyben. Felszólította a kormányfőt, adjon választ arra, hogy milyen megszorításokra készül, és nevezze meg, melyek azok a feladatok, amelyek ellátásából az állam kivonulhat.    
 
Kovács László, az MSZP alelnöke a külképviselet-vezetői értekezleten elhangzottakat úgy értékelte: eredménytelen gazdaságpolitika, "romokban lévő demokrácia és jogállam", kiszámíthatlan külpolitika mellett a diplomaták tájékoztatása, felkészítése sem lehet sikeres. Azt is mondta, jelzésértékű, az ország elszigetelődését mutatja, hogy Orbán Viktort egy évvel hatalomra kerülése után sem fogadták az Egyesült Államokban.
   
A volt külügyminiszter és uniós biztos felhívta a figyelmet arra, hogy amíg Orbán Viktor most nemzetközi körülményekre hivatkozik, a 2008-as pénzügyi válság idején mindenért a baloldali kormányt okolta. Hozzátette: szembetűnő, hogy a másik három visegrádi államra nem gyakorol a magyarországihoz hasonlóan kedvezőtlen hatást az euróövezeti válság.
   
Orbán Viktor egyes megfogalmazásai sajnos külpolitikai irányváltást vetítenek előre - kifogásolta Kovács László, példaként említve, hogy Kínára és Oroszországra szövetségesként tekint a kormány. A külpolitikai fogalomrendszer pontos használata nem generációs kérdés: a gazdasági együttműködés érdekalapú, a szövetség mindig értékalapú - jegyezte meg, utalva a misszióvezetői értekezleten a kínai kapcsolatokról feltett kérdésére adott miniszterelnöki válaszra.
   
Elismerően szólt Kovács László ugyanakkor Martonyi János külügyminiszter beszédéről, mindenekelőtt annak az európai integráció erősítéséről szóló fejtegetéséről. Kitért viszont arra, hogy a külpolitikai stratégia megalkotásával a kormány elkésett, azt már ellenzékben el kellett volna készítenie a Fidesznek. Ezzel kapcsolatban azt mondta: az MSZP partner a stratégia megvitatásában, de nem partner a külpolitikai irányváltásban.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!