Belföld

2011.11.16. 07:23

Szmogriadó: riasztási fokozat több városban

Szerdán életbe lép a levegőszennyezettség miatt a szmogriadó riasztási fokozata és csütörtök reggel hat órától érvényesek a forgalomkorlátozó intézkedések Budapesten. A szálló por koncentrációja miatt a szmogriadó riasztási fokozata van érvényben Miskolcon és Nyíregyházán is.

MTI

A korlátozó intézkedések nem lépnek életbe akkor, ha a szerdai mérési eredmények alapján nem lenne indokolt a riasztási fokozat fenntartása. Ez csak a szerdai eredmények csütörtök hajnali értékelése alapján derül ki - olvasható az MTI-hez eljuttatott közleményben.
   
A tájékoztatási fokozatban már elrendelt avar és kerti hulladék nyílt téri égetésének tilalmának fenntartása mellett 2011. november 17-én reggel 6 órától nem közlekedhetnek a fekete és piros környezetvédelmi plakettel ellátott járművek Budapest közigazgatási területén. Az MTI-hez eljuttatott közleményben a Főpolgármesteri Hivatal felhívja a figyelmet arra, hogy a gépjárműforgalmat korlátozó intézkedések betartását a rendőrség ellenőrzi, az elrendelt korlátozás megszegőivel szemben 100 ezer forintig terjedő bírságot szabhat ki, 2011. november 17-én, csütörtökön reggel 6 órától, további intézkedésig.
   
A közlekedést korlátozó rendelkezés nem terjed ki az M0 jelű elkerülő út Budapest közigazgatási területén áthaladó szakaszaira, valamint Nagykovácsi és Remeteszőlős lakosainak átmenő gépjárműforgalma biztosítása érdekében, a következő útvonalak szakaszaira: Budapest közigazgatási határa - Nagykovácsi út - Szépjuhászné útja - Budakeszi út - Budapest közigazgatási határa, továbbá Budapest közigazgatási határa - Nagykovácsi út - Nagyrét utca - Máriaremetei út - Hidegkúti út - Budapest közigazgatási határa.

Tarlós István felkérte a lakosságot, figyeljék a csütörtök reggeli híradásokat, hogy a hatósági rendelkezés betartása minél kisebb problémát jelentsen. A főpolgármester önkorlátozásra is felszólította a légszennyezőket kérve az egyéni gépjárműhasználat mérséklését, lehetőség szerint szüneteltetését, a gépjárművek indokolatlan - álló helyzetben történő - üzemeltetésének, valamint a szilárd- és olajtüzelésű berendezések használatának lehetőség szerinti mérséklését.
   
A szmogriadó riasztási fokozatát azért kellett elrendelni - áll a közleményben -, mert a kisméretű szálló por egy napra számított átlagértéke 2011. november 14-én a főváros öt, 2011. november 15-én az összes, tizenkettő mérőpontján elérte és meghaladta a riasztási küszöbértéket. Ugyanakkor a meteorológiai előrejelzés szerint a következő napon javulás nem várható, ezért a jogszabályok alapján Tarlós István főpolgármester - további intézkedésig - a szmogriadó riasztási fokozatát rendelte el, ami visszavonásig érvényes.
   
A lehetséges egészségkárosító hatások között a közlemény a következőket említi: izgatja a szem kötőhártyáját, a felső légutak nyálkahártyáját, köhögést és nehézlégzést válthat ki, majd a tüdőben felszívódva gyulladásos folyamatot indíthat el. Asztma és krónikus légcsőhurut miatt többen fordulnak orvoshoz, valamint nő a szív- és érrendszeri megbetegedések száma. A javasolt elővigyázatossági intézkedései közül a legfontosabb, hogy a veszélyeztetett népességbe tartozók kerüljék a nagyforgalmú utakat.
   
A levegőtisztaság-védelmi jogszabályok szerint egy légszennyező anyag mennyiségének fokozatos növekedése először az egészségügyi határértéket, súlyosabb - már rendkívüli légszennyezettségi - helyzetben a tájékoztatási küszöbértéket, a legsúlyosabb esetben pedig a riasztási értéket érheti el, vagy haladhatja meg.
A főpolgármester a tájékoztatási fokozatot kedden hajnalban hirdette ki.
   
A riasztási fokozat azon légszennyezettségi szint küszöbértékének elérését, illetve meghaladását jelenti, amely felett már veszélyt jelent az emberi egészségre.
   
Az Országos Meteorológiai Szolgálat szerint szerda délelőttig párás, ködös, majd derült idő várható. Délután kelet felől kissé hidegebb levegő szivároghat be a térség fölé. Délután, este a mérsékelt délkeleti széllel és a keveredési réteg átmeneti kismértékű megvastagodásával a levegőminőség várhatóan alig javul. A szálló por napi koncentrációja továbbra is várhatóan meghaladja a tájékoztatási, helyenként valószínűleg a riasztási küszöbértéket. A továbbiakban a szerdai javuláshoz képest inkább ismét romló tendencia valószínű.

Lapozzon!

 

 

OLDALTÖRÉS: Ismét elrendelték a szmogriadó tájékoztatási fokozatát Salgótarjánban

 

 

 

 

 

 

Ismét elrendelték a szmogriadó tájékoztatási fokozatát Salgótarjánban

Elrendelték a szmogriadó tájékoztatási fokozatát szerdán Salgótarjánban - közölte a helyi városháza az MTI-vel.A városban hétfőn és kedden - novemberben már harmadszor - ismét meghaladta a tájékoztatási küszöbértéket a légszennyező anyagok koncentrációja - tartalmazza a közlemény.
A helyzet további romlásának a megelőzése érdekében kérik a szilárd- és az olajtüzelésű berendezések, valamint az egyéni tulajdonú gépjárművek használatának mérséklését, az építési és a bontási munkák szüneteltetését. Ebben az időszakban életbe lép az avar és a kerti hulladékok égetésének tilalma, és azt is javasolja a városháza, hogy senki ne tartózkodjon hosszú ideig a szabadban.
A szálló por (PM10) koncentrációja miatt a szmogriadó magasabb, riasztási fokozata van érvényben szerdától Budapesten, Miskolcon és Nyíregyházán.
A szmogriadó tájékoztatási fokozatát akkor rendelik el, ha a szennyezőanyag mennyisége két egymást követő napon meghaladja a köbméterenkénti 75 mikrogrammot és a meteorológiai előrejelzések szerint a következő napokban sem várható érdemi változás. Ha a szálló por koncentrációja két egymást követő napon meghaladja a köbméterenkénti 100 mikrogrammot a levegőben, akkor már riasztási szintről van szó.



 

 

OLDALTÖRÉS: Életbe lépett a szmogriadó riasztási fokozata Nyíregyházán is

 

 

 

 


 

Életbe lépett a szmogriadó riasztási fokozata Nyíregyházán is

Életbe léptette a szmogriadó riasztási fokozatát szerdán a nyíregyházi önkormányzat - közölte a helyhatóság sajtószolgálata az MTI-vel.
A szálló por napi átlagkoncentrációja hétfőn 102,4, míg kedden 110,2 mikrogramm volt köbméterenként, így óvintézkedések bevezetése vált indokolttá a városban - mondta Parillák Gabriella sajtóreferens.    
Tájékoztatása szerint szerdától tilos az avar és a kerti hulladék égetése Nyíregyházán, s arra kérik a lakosságot, hogy lehetőleg mellőzzék a személygépkocsik, különösen a dízelüzeműek használatát, inkább a tömegközlekedési eszközöket vegyék igénybe utazásukhoz. Kérik továbbá a fa- és a széntüzelésű fűtőberendezések használatának korlátozását, illetve ott, ahol arra lehetőség van, a gázüzemelésre való átállást. 
Átmenetileg felfüggesztették az útburkolati jelek felfestését is a városban, hogy emiatt forgalmi dugók ne alakuljanak ki az utakon. A szabadtéri tűzgyújtási tilalom betartását fokozottan ellenőrzik, s felhívják a figyelmet a szennyezett levegő okozta egészségügyi kockázatokra is.     Szentesi Péter, a Felső-Tisza-vidéki Környezetvédelmi, Természetvédelmi és Vízügyi Felügyelőség igazgatója az MTI-nek elmondta: a meteorológiai előrejelzések szerint az időjárásban változás egyelőre nem várható, így a levegő minőségének a további romlására lehet számítani Nyíregyházán.     Az egészségügyi kockázatok közül kiemelte, hogy a porszemcsék ingerlik, sértik a szem kötőhártyáját, a felső légutak nyálkahártyáját. A 10 mikrogrammnál kisebb porszemcsék bejuthatnak a tüdőhólyagokba, súlyosbíthatják a légzőszervi betegek állapotát. Emellett csökkentik a tüdő ellenállóképességét is a különböző baktériumos és vírusos fertőzésekkel szemben. Ezért azt javasolják, hogy a légúti betegségekkel küzdők, az idősek és a gyermekek ilyenkor kerüljék a szabadban való tartózkodást, a lakásokat pedig csak a déli és a kora délutáni órákban szellőztessék.
A szmogriadó riasztási fokozata van érvényben szerdától Budapesten és Miskolcon is.






 

OLDALTÖRÉS: Miskolcon is elrendelték a szmogriadó riasztási fokozatát

 

 

 

 

 



 

Miskolcon is elrendelték a szmogriadó riasztási fokozatát

Miskolcon szerda reggel elrendelték a szmogriadó riasztási fokozatát - tájékoztatta a helyi önkormányzat szóvivője az MTI-t.

Dobos Tímea kifejtette: a szálló por (PM10) koncentrációja a borsodi megyeszékhelyen a Búza téren és a Lavotta utcában üzemelő automatikus mérőállomás adatai szerint hétfőn és kedden meghaladta a riasztási küszöbértéket.
A város vezetése arra kéri a lakosságot, hogy Miskolc egész területén mérsékeljék a szilárd- (szén, fa) és az olajtüzelésű fűtőberendezések használatát a helyiségek hőmérsékletének megfelelő hőfokra történő maximalizálásával, függesszék fel a porkibocsátással járó tevékenységeket, mellőzzék a személygépjárművek (főként a dízelüzeműek) használatát, s ha tehetik, utazzanak közösségi közlekedéssel vagy közlekedjenek gyalogosan. 

A Borsod megyei Kazincbarcikán is jelentősen romlott a levegő minősége, az Észak-magyarországi Környezetvédelmi Természetvédelmi és Vízügyi Felügyelőség jelentése szerint jelentősen emelkedett a szálló por mennyisége az elmúlt 48 órában a levegőben.
Göndör Judit, a helyi önkormányzat szóvivője azt mondta: a szálló por koncentrációja a Kazincbarcikán üzemelő automatikus mérőállomáson hétfőn 36 százalékkal, kedden 65,4 százalékkal haladta meg a riasztási küszöbértéket.     Mint hozzátette, arra kérik a helyieket, hogy csak a kereskedelmi forgalomban kapható tüzelőanyagot használják fel fűtőanyagként, lehetőség szerint kerüljék a fával és a szénnel való tüzelést, valamint függesszék fel a porkibocsátással járó tevékenységeket. Az avar és a kerti hulladék égetése továbbra is tilos.

A szálló por ingerli, esetleg sérti a szem kötőhártyáját, a felső légutak nyálkahártyáját, s a kisebb porrészecskék lejutnak a tüdőhólyagokba. A veszélyeztetetteknek - a légúti, illetve a szív- és érrendszeri betegségben szenvedőknek, valamint az időseknek és a gyermekeknek - azt javasolják, hogy ilyenkor kerüljék a szabadban való tartózkodást és a szellőztetést.
A Főpolgármesteri Hivatal szerdára virradóra az MTI-vel azt közölte: Budapesten szerdán életbe lép a szmogriadó riasztási fokozata; a forgalomkorlátozó intézkedések csütörtök reggel hat órától érvényesek, ha a szerdai mérési eredmények alapján indokolt a riasztási fokozat fenntartása.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!