Belföld

2006.02.13. 12:23

Szolidáris államot!

Budapest (mti) – Magyarországon szolidáris piacgazdaságra, szolidáris államra van szükség a most jellemzõ vadkapitalizmus helyett.

Mórocz Zsolt

Ezt Orbán Viktor mondta a Fidesz Országos Választmánya elõtt szombaton.
„Nekünk a magyar szolidaritásra, a magyar szolidaritás eszméjére, szolidáris piacgazdaságra és a magyar szolidaritás államára lesz szükségünk, a következõ kormánynak ezen az alapon kellene felállnia” – mondta a Fidesz elnöke.
Ennek gyakorlati politikai következménye, hogy szolidáris állam programja nem lehet reformdiktatúra, ott nem „szakértõk eszelik ki, kényszerítik ránk a programokat, hanem mi magunk alkotjuk meg, és választott vezetõink révén hajtjuk végre a programokat, amik megegyezések, tárgyalások révén formálódnak”. „Akkor nem fordulhat elô, hogy a pénzügyminiszter visszavonul nagy bajszát megpödörve 24 vagy 48 órára a szobájába, elõáll a reformjavaslatokkal, mi pedig ájultan megtapsoljuk” – jegyezte meg Orbán Viktor, hangsúlyozva, hogy a szolidáris piacgazdaság mindenkinek azt nyújtja, amire szüksége van, a magyar szolidaritás programja senkire sem kényszerít rá olyan életmódot, amilyet nem akar.

Kijelentette: „Magyarországon nem piacgazdaság van, hanem vadkapitalizmus”, a történelem pedig azt mutatja, hogy a nem megszelídített kapitalizmus háborúkat, súlyos gazdasági válságokat okozott. Az egész nyugati, európai kultúra abban egyetért, hogy meg kell zabolázni a vadkapitalizmus erõit – mondta a pártelnök, hozzátéve, hogy Magyarországon ehhez képest az történt, hogy a megbukott rendszer feltétlen hívei „átcsaptak az ellenkezõ végletbe”, „neofita” módon viselkedtek.

„Magyarországon ma az a helyzet, hogy azok, aki valaha buzgón oktatgattak bennünket arról, hogy miért rossz a kapitalizmus, ma hajszál pontosan azt a kapitalizmust hozták létre, amelyrõl annak idején olyan szemléletesen lefestették, hogy miért kell letörölni a föld színérôl. (...) Amit létrehoztak, pontosan az általuk korábban lefestett kíméletlen, embertelen, az embert és a világot is kizsákmányoló vadkapitalizmus” – mondta Orbán Viktor. A Fidesz számára következô pár hét a magyar szolidaritás programjának megalkotásáról kell hogy szóljon – tette hozzá, jelezve, hogy pártja képes vállalni a szolidáris piacgazdaság megteremtését, okulva saját és riválisaik hibáiból.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!