Belföld

2009.05.25. 11:26

Szülőfalujában köszöntötték Kányádi Sándort

Csíkszereda/Budapest - Szülőfalujában, a székelyföldi Nagygalambfalván köszöntötték Kányádi Sándor írót, költőt, aki május 10-én ünnepelte 80. születésnapját.

Ambrózai Zsuzsanna-Pum András

A falu közössége kulturális műsorral fejezte ki tiszteletét a Kolozsváron élő Kossuth-díjas költő iránt. Az iskolások Kányádi Sándor verseiből összeállított műsort adtak elő - olvasható a vasárnap megtartott születésnapi ünnepségről a Hargita Népe című csíkszeredai napilap hírportálján. 

A helyi dalárda énekkel, a szóra emelkedők pedig a költő életművét ismertető beszédekkel ajándékozták meg szeretetükkel azt az embert, aki mindig hűséges maradt szülőfalujához és akinek köszönhetően az óceánon túl is megismerték és megtanulták Nagygalambfalava és - "kányádisan szólva" - a világtérképre fel sem rajzolt kis folyó, a Nagy-Küküllő nevét. 

A község polgármestere átnyújtotta Kányádi Sándornak azt a díszoklevelet, amellyel a Nagygalambfalva község díszpolgára címet adományozták a költőnek, aki szülőfalujához való hűségét úgy fogalmazta meg, hogy "mikor idáig érkezem, minden más táj csak óceán, ez itt a föld, a föld nekem".

Kányádi Sándort március 15-én a Magyar Köztársasági Érdemrend Nagykeresztje kitüntetést vehette át Sólyom László köztársasági elnöktől a magyar irodalom közösségi elvű hagyományainak folytatásáért, az erdélyi kisebbségi lét mindennapjait az anyanyelv megtartó erejével ábrázoló irodalmi munkássága elismeréseként.

Május 21-én, Buda 1849-es visszafoglalásának évfordulóján, a Budavári Önkormányzat díszpolgári címét vehette át az 1929. május 10-én született, főként gyermekverseiről ismert Kányádi Sándor, akinek költői tehetségét középiskolás korában, 1950 Páskándi Géza erdélyi magyar író fedezte fel.


Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!