Belföld

2012.03.20. 15:12

Tábornokok vesztegetési pere: újabb vádlottak meghallgatása

Újabb vádlottak meghallgatásával folytatódott kedden a vesztegetéssel vádolt tábornokok pere a Kaposvári Törvényszéken. A januárban elkezdődött büntetőügynek 16 vádlottja van.

MTI

A katonai tanács a büntetőügy negyedik tárgyalási napján a korábban már meghallgatott katonai vezetők után a Honvédelmi Minisztérium (HM) általuk vezetett intézményeiben dolgozó, azóta menesztett beosztottakat hallgatta meg.

Riserálek Sándor, az ügy hetedrendű vádlottja a bíróságon nem tett vallomást. A nyomozati szakban tett beismerő vallomását Ifkovics Béla tanácsvezető bíró ismertette. E szerint a HM védelemgazdasági főosztályán, az azt vezető Oláh János (az ügy tizenhatodrendű vádlottja) akkori helyetteseként dolgozó ezredes elismerte, hogy több alkalommal - vendéglőkben, benzinkútnál parkolóban - átvett borítékba tett pénzeket. Azt mondta, a "postás szerepét" töltötte be, a borítékokat átadta az ügyletek kezdeményezőként megnevezett Oláh János dandártábornoknak, illetve a vele ezekben az ügyekben egyezkedő Lakatos András ezredesnek, a tizenegyedrendű vádlottnak.

Nagy Imre nyugállományú alezredes, a nyolcadrendű vádlott, tagadta, hogy elkövette volna a vádiratban hozzá kötődően szereplő bűncselekményeket. Az ügyészséget azzal vádolta, hogy "koncepciós eljárást" folytattak ellene és indokolatlanul, csak azért tartották nyolc hónapon át előzetes letartóztatásban, mert nem tett sem önmagára, sem másokra terhelő beismerő vallomást.

Az ügyészség szerint az alezredes 2002 és 2006 között kapott a minisztériummal szerződött vállalkozóktól "visszaosztott" pénzekből. A vádlott ezzel kapcsolatosan azt mondta: ő csak közvetítő szerepet töltött be, megkapta a borítékot, amelyet átadott volt elöljárójának, Oláh János dandártábornoknak.

A tizenkettedrendű vádlott, Bakos Zsolt alezredes a HM Térképészeti Nonprofit Kft. logisztikai osztály egykori vezetője a bíróságon "az ügynek ebben a szakaszában" nem kívánt vallomást tenni, és kérdésekre sem akart válaszolni. A nyomozati szakban tett vallomásából kiderült, hogy amikor Lakatos András 2007 elején átvette az osztály vezetését, megváltoztatta a beszállítók körét, "noha előtte nem volt semmilyen gond" a partnerekkel. Egy karbantartást végző cég szerződésében szereplő díjat 2007-ben például azért módosították előbb havi 80-ról 130 ezerre, majd két évvel később 183 ezerre, hogy "vissza lehessen osztani".

A vádlott elismerte továbbá, hogy irodaszerek, berendezések beszerzéséhez kötődően többször vett át pénzt, a borítékokat átadta Lakatos Andrásnak. Bakos Zsolt 2008-ban és 2009-ben két-két alkalommal esetenként 100 ezer forintot kapott vissza az átvett pénzekből. Egy átvétel során a rendőrség tetten érte.

A Központi Nyomozó Főügyészség három dandártábornok, hat ezredes, két alezredes, egy őrnagy és négy polgári személy ellen emelt vádat költségvetési szerv önálló intézkedésre jogosult dolgozója által bűnszövetségben, üzletszerűen elkövetett vesztegetés bűntette miatt. Az ügyészség szerint a vádlottak a HM általuk vezetett részlegének különböző szolgáltatást nyújtó vállalkozásoktól a nekik nyújtott megrendelések fejében a HM által kifizetett összegek egy részét visszakérték.

A megvádolt tábornokok - Lévai István Attila elsőrendű, Huszti András negyedrendű és Oláh János tizenhatodrendű vádlott - a HM intézményeiben - a Központi Pénzügyi és Számviteli Hivatal nemzetközi igazgatóságán, a védelemgazdasági főosztályán, továbbá a Protokoll és Nemzetközi Rendezvényszervező Igazgatóságnál (ez 2005 áprilisától Nemzetközi Rendezvényszervező Hivatallá alakult) - vezető beosztást töltöttek be, Fapál László másodrendű vádlott 2004 decembere és 2006 júniusa között a HM közigazgatási államtitkára volt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!