Belföld

2011.05.25. 16:09

Tárki: tovább szűkült az olló a kormánypártok és ellenzék támogatottsága között

Tovább szűkült az olló a kormánypártok és ellenzék támogatottsága között az elmúlt egy hónapban, de továbbra is jelentős a Fidesz-KDNP előnye a TÁRKI Társadalomkutatási Intézet májusi pártpreferencia-kutatása szerint.

MTI

A TÁRKI szerdán juttatta el közleményét az MTI-hez, amelyben szerint havi rendszeres pártpreferencia-kutatásuk alapján a felnőtt lakosság körében továbbra is jelentős előnnyel vezet a Fidesz-KDNP a többi parlamenti párt előtt, de az önkormányzati választások óta tartó trend folytatásaként májusban is csökkent a kormánypártok támogatottsága.

A kutatók szerint az ellenzéki pártok közül az MSZP és Jobbik szavazótábora hónapról hónapra kis mértékben növekedetett, de amíg az előző hónapig ezzel párhuzamosan a bizonytalan szavazók és a pártválasztásukat eltitkolók aránya az ellenzéki pártokhoz képest erősebben nőtt, addig áprilisban és májusban a bizonytalan vagy titkolózó szavazók aránya nem változott, szemben a szocialista párt és a Jobbik támogatottságának növekedésével. Ugyanakkor az MSZP tábora továbbra is szignifikánsan nagyobb, mint a Jobbiké, a Jobbik szavazói viszont elkötelezettebbnek mutatkoznak.

Az ezer ember megkérdezésén alapuló, a 18 éves és idősebb lakosságot életkor, nem, iskolai végzettség és lakóhely szerint reprezentáló kutatás alapján a Fidesz-KDNP szavazótábora a teljes felnőtt lakosság körében az áprilisi 29 százalékról 26-ra, a szocialista párté pedig 12-ről 14 százalékra változott májusra, azaz kismértékű és ellentétes irányú elmozdulás történt az elmúlt egy hónapban.

A bizonytalanok és nem válaszolók aránya nem változott: áprilisban és májusban a választópolgárok egyaránt 44 százaléka tartozott ide. A pártválasztók körében történt változás megegyezik és halványan erősebb is, mint a teljes népesség körében tapasztalt elmozdulás: a Fidesz-KDNP támogatottsága az áprilisi 53-ról 48 százalékra csökkent, miközben az MSZP-é 22-ről 25 százalékra nőtt, így a két párt támogatottsága közti olló tovább szűkült.

A kutatás szerint ennek ellenére a kormánypártok előnye továbbra is jelentős, bár a fél éve tartó folyamatos csökkenés hatása már látványos: míg tavaly novemberben a Fidesz-KDNP és az MSZP szavazótábora között még négy-ötszörös volt a különbség, addig májusra már csak kétszeres.

A másik két parlamenti párt támogatottsága kismértékben változott: míg Jobbik tábora a teljes népesség körében 7-ről 9 százalékra, a pártválasztók körében pedig 13-ról 16-ra emelkedett, addig az LMP-é a teljes népességen belül a 6 százalékról 4-re, a pártválasztók között pedig 10-ről 8-ra csökkent az elmúlt egy hónapban - áll a közleményben.


 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!