Belföld

2015.05.07. 11:13

Több idős lesz itt is

A Központi Statisztikai Hivatal előrejelzései szerint jelentős demográfiai változás előtt állunk.

Némethy Mária

A szakemberek szerint új demográfiai jelenség van kibontakozóban: a második demográfiai átmenet. Ennek legfontosabb jellemzői az alacsony gyermekszám, a jelentősen javuló életkilátások, az öregedés és a létszámpótló bevándorlás.

A halandóság tekintetében Magyarország mind az élettartamokat, mind a férfiak és nők közötti halandósági különbségeket figyelembe véve az európai rangsor alsó harmadában foglal helyet.

Az öregedéssel összefüggésben szokás vizsgálni, milyen eltartási teher nehezedik a gazdaságilag aktív korú (15-64 éves) népességre, vagyis hogy létszámuk hogyan viszonyul az idősek, illetve a gyermekek létszámához. A népesdési folyamatok ismertek: a mai tendencia szerint az idősek aránya Magyarországon (is) növekszik, a gazdaságilag aktív korúak aránya pedig csökken. Ez azt jelenti, hogy amíg 2011-ben négy aktív korú jutott egy idősre, 2060-ban ez az arány duplájára nő, már csak két aktív korú jut egy idősre.

A várható élettartam folyamatos emelkedésével egyre nagyobb lesz a népességen belül a nagyon idősek, a 80 évesek és ennél idősebbek száma. Számítások szerint a 80 évesek és idősebbek száma a 2011. évi 400 ezer főről (4 százalék), 2060-ra 870 ezer főre emelkedik, népességbeli arányuk pedig közel két és félszeresére (11 százalékra) nő.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!