Belföld

2015.03.19. 14:20

Több pénzt a natúrparkoknak!

Bonn, Kőszeg - Szeretnének több támogatást kapni Brüsszeltől, ezért európai felmérés készül a természetvédelemben és egy tájegység értékeinek, hagyományainak megőrzésében is fontos szerepet betöltő natúrparkokról. Kelet-Európából a kőszegi Básthy Béla vesz részt a munkacsoportban.

Némethy Mária

Európa minden országára kiterjedő felmérést készít a Német Natúrparkok Szövetsége, hogy összegyűjtsék a natúrparkok működésének legjobb gyakorlati tapasztalatait. Az európai természeti parkokat tömörítő EUROPARC Federation-nal partnerségben megvalósítandó projektet a Német Szövetségi Környezet-, Természetvédelmi és Reaktorbiztonsági Minisztérium finanszírozza.

A felmérés az uniós tagországok mellett a kontinens többi országára (Norvégia, Svájc, Dél-Kelet és Kelet-Európa) is kiterjed.

A projekt megvalósításának támogatására a Német Natúrpark Szövetség 14 tagú projektkísérő munkacsoportot hozott létre, amelybe a korábbi szocialista blokk országaiból egyedüliként meghívást kapott Básthy Béla, a Magyar Natúrpark Szövetség (MNSZ) elnöke, Kőszeg alpolgármestere.

A bonni projektnyitó műhelyfoglalkozáson egyeztették a projekt tartalmát. Eszerint egy átfogó kérdőíves felmérés után a program szakértői hét kiválasztott európai ország natúrparkjait személyesen is felkeresik két-két időtartamra. Básthy Béla bízik abban, hogy a hét kiválasztott ország között Magyarország is ott lehet majd. A 2017 nyaráig tartó projekt eredményeként könyv és részletes szakmai kiadvány jelenik majd meg Európa natúrparkjairól német és angol nyelven, mely megkönnyíti az egymástól való tanulást, a jó gyakorlatok átvételét.

Az MNSZ elnöke szerint a felmérés időben szerencsésen egybeesik a magyar natúrparkok fejlesztési koncepciójának megalkotásával, melyet a Magyar Natúrpark Szövetség a Földművelésügyi Minisztériummal és más szakmai partnerekkel együtt készít el. A koncepciókészítés helyzetelemző szakasza már lezárult, így naprakész magyar információkkal segíthetik az európai felmérés elkészítését.

- Az európai tapasztalatok megismerése jótékony hatással lehet majd a magyar natúrparkok további fejlődésére is - hallottuk Básthy Béla elnöktől.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!