Belföld

2011.07.11. 08:54

Tömeges rosszullét Káptalanfüreden: negatív tesztek

További vizsgálatok szükségesek ahhoz, hogy azonosítható legyen a káptalanfüredi tömeges megbetegedések kórokozója, eddig minden elvégzett teszt negatív volt - tájékoztatott Varga Erika, Veszprém megyei tiszti főorvos hétfőn. A hétre tervezett tábor elmaradt.

MTI

A tiszti főorvos elmondta, hogy a rendkívül gyors lefolyású, hányással és hasmenéssel járó megbetegedést biztosan nem szalmonella okozta, és kizárták az utazók betegségének nevezett campylobaktérium-fertőzést is.

Még azt sem lehet tudni, hogy vírus vagy baktérium okozta a rosszulléteket múlt héten a káptalanfüredi gyermektáborban - tette hozzá. Tájékoztatása szerint a különböző kórokozókra elvégzett gyorstesztek sorra negatív eredményt adtak, a részletes vizsgálatok időigényesek. Varga Erika elmondta: nem zárták ki a calicifertőzést és a vizsgálatokat kólibaktériumra is elvégzik.

A tiszti főorvos közlése szerint nem záratták be a káptalanfüredi táborokat, e hétre mégsem érkeztek új csoportok. A fertőtlenítő takarítást elvégezték, a konyhát is kitakarították. Az ételekből vett mintákban magasabb csíraszámot mutattak ki, ez önmagában indikátorhatású lehet, de nem kórokozó - mondta Varga Erika, hozzátéve, hogy a mintákat az állategészségügyi hatóság vizsgálta.

A múlt héten hasmenéssel, hányással, lázzal és esetenként ájulással járó tünetekkel összesen 44 gyermeket és fiatal felnőttet szállítottak az ajkai, a tapolcai, a veszprémi és a székesfehérvári kórházba a Balatonalmádihoz tartozó Káptalanfüred két gyermektáborából. A kórházaktól kapott információ szerint már nincs az egészségügyi intézményekben egyetlen táborozó sem.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!