Belföld

2006.06.05. 22:00

Trianon emléke

Szombathely, Celldömölk (VN) - Trianonra emlékeztek a megyeszékhelyen és a Ság hegyi emlékkeresztnél is a békedekrétum aláírásának nyolcvanhatodik évfordulóján.<br><br>

Mórocz Zsolt

A szombathelyi Kálvárián lévõ honvédszobornál vasárnap délután a MIÉP ifjúsági tagozata koszorúzott. A pártrendezvény után a civilek, az Éhen Gyula Kör tagjai emlékeztek. A szépszámú érdeklõdõ elõtt Kozma Gábor, a kör elnöke mondott beszédet. Bírálta a hivatalos politika Trianon iránti közömbösségét, mondván a rendszerváltás óta egyetlen kormány sem tett igazán azért, hogy a határon túli magyarok autonómiát célzó reményei megmaradjanak. A szónok így folytatta "A békepaktum után az új határon belüli megyék közül az egyik legnagyobb területi veszteség Vasvármegyét érte. Elcsatolták a Muravidéket, a Külsõ rséget, a mai Burgenlandot. Joggal várhatnánk el, hogy a megye, a város vezetõ testületei legalább e napon fõt hajtsanak. Amióta az Éhen Gyula Kör emlékezik és emlékeztet, vagyis 17 éve, erre sajnos nem igazán volt példa."
A szónok szerint a trianoni történéseket tabuként kezelõ politika "leértékeli a közelmúlt hazai történelmét, negatív példát mutatva ezzel a magyar ifjúságnak". A beszéd végén a kör, valamint a Honvéd Hagyományõrzõ Egyesület, a Recski Szövetség és a Vitézi Rend képviselõi megkoszorúzták az emlékmûvet, majd gyertyát gyújtottak.
Kemenesalja központjában az 1934-ben emelt kereszt tövében emlékeznek évente kétszer. A hagyomány szerint a június 4-éhez legközelebb esõ szombaton, illetve a kereszt állításának szeptemberi évfordulóján a Kemenesaljai Trianon Társaság, az Alsósági Életfa Egyesület és a Sághegyért Alapítvány szervezi a megemlékezéseket. Szombaton a Himnusz elhangzása után a megjelenteket - a zord idõjárás miatt idén jóval kevesebben voltak a szokottnál - Döme László, az Alsósági Életfa Egyesület elnöke, az alsósági részönkormányzat vezetõje köszöntötte. Az idõnként nekieredõ esõre utalva mondta az égiek is siratják, amit elvettek a magyaroktól a 86 éve kötött trianoni békediktátummal. Az ünnepség szónoka Kovács Ferenc országgyûlési képviselõ volt, aki beszédében a történelmet elevenítette fel. Majd a sajnálatos tényeket sorolta fel az ország megcsonkításáról, melynek során a területe a harmadára csökkent, lélekszámban megfogyatkozott. "Elveszítettük természeti kincseink, úthálózataink javát. Városokat vágtak el a külvárosaiktól, falvakat vágtak ketté. A békediktátum következtében szinte minden harmadik magyar idegen ország állampolgára lett", emelte ki Kovács Ferenc. Majd folytatta "Magyarország szenvedte el a legnagyobb kárt a világháborúban vesztes országok közül, hiszen más országok estében sokkal kisebb elcsatolt területekrõl beszélhetünk. Egyetlen pozitívuma az lett, hogy az ország független lett, de ez drága ár volt."
Az ünnepi szónoklat után a megjelent szervezetek és pártok helyezték el a megemlékezés koszorúit a Trianonra emlékeztetõ kereszt tövében. Az ünnepi mûsorban Bezzeg István énekkel, Rozmán László verssel emlékezett, majd Heim Géza, a Kemenesaljai Trianon Társaság elnöke mondott zárszót.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!