Belföld

2008.04.10. 02:29

Új rábai kisvízerőmű

Kenyeri, Nick - Új kisvízerőmű termeli az áramot a Rába nicki duzzasztójánál március közepétől. Ezzel együtt hat ilyen létesítmény üzemel a folyón. A beruházás teljes költsége meghaladta a kétmilliárd forintot. Az összeg 15 százalékát uniós támogatás fedezte.

Simon Erzsébet

A nicki duzzasztó melletti beruházást a Hydro Power Consulting Magyarország Tanácsadó Kft. kezdte, majd a finanszírozó bank előírásainak megfelelően a teljes mértékben magyar tulajdonú fővárosi cégből kivált jogutód vállalkozás, a Kenyeri Vízerőmű Kft. folytatta és fejezi be. Ezen társaságok egyik ügyvezetője Kapuváry Gusztáv, aki elmondta: évente átlagosan kilencmillió kilowattóra áramot termel a kétturbinás kisvízerőmű. Ez a mennyiség akár 3500-4000 család éves energiaszükségletét képes fedezni.

A Kenyeri Vízmű Kft. a Magyar Villamosenergia-ipari Rendszerrel (Mavir) kötött szerződés értelmében az országos hálózatra termeli az áramot. Az energia kilowattjáért átlagosan 25,4 forintot kapnak.

Jelenleg mindössze csupán húszszázalékos az erőmű kihasználtsága, mert a száraz időjárás miatt rendkívül ke-vés víz érkezik a Rábán. Az első töredékhónapban úgy 150 ezer kilowattóra megújuló energiát állítottak elő.

Az új létesítmény teljes befejezéséhez már csak apróbb munkák hiányoznak: térburkolatok elkészítése, kerítések állítása, a kulturált környezet megteremtéséhez pedig a növénytelepítés van hátra.

Kapuváry Gusztáv a beruházás előzményeit firtató kérdésünkre azt válaszolta: Magyarországon csaknem fél évszázada nem épült a kenyeri vízműhöz hasonló léptékű új létesítmény. A jelenlegi álláspont szerint a természetvédelmi és környezetvédelmi hatóságok nem adnak hozzájárulást új duzzasztások kiépítéséhez, viszont a meglévő duzzasztóművek által létrehozott szintkülönbség energiatermelési célokra történő kihasználását engedélyezik. Ezért döntött a cége a nicki helyszín melletti telepítésről. Mivel a kisvízerőművek megépítése meglehetősen magas beruházási költséget igényel, célszerűségi és gazdaságossági megfontolásból választották a vasi helyszínt, tette hozzá az ügyvezető. A HPC Magyarország Tanácsadó Kft. egyébként további kisvízerőművek létesítését is tervezi, igaz, ezek nem Nyugat-Magyarországon épülnek föl. A megvalósítás különböző fázisaiban van a Hármas-Körösön a békésszentandrási duzzasztómű melletti, valamint a Hernádon Hernádszurdoknál a fenékgát megmagasításával és a Bársonyos patak kiszélesítésével létrehozandó törpe vízerőmű.

A nicki műgát melletti építkezéshez 2006 novemberében láttak hozzá. Először eltávolították a növényzetet, hogy kialakíthassák a Rábát megkerülő csatorna alvízi és felvízi medrét. Most a turbinákhoz a víz a Rábából kiágazó felvízcsatornán érkezik, az erőművön áthaladó ívet a folyóba visszatérő alvízcsatorna zárja. Feladata volt a beruházónak, hogy megoldja a vízi élőlények akadálytalan vándorlását, hogy hosszirányban átjárható legyen a folyó. Ehhez hallépcsőt kellett építeniük. A hatvan év élettartamra tervezett kisvízerőmű mintegy kétmilliárd forintos beruházási költségének 70 százalékát bankhitelből, 15 százalékát KIOP-támogatásból, a maradékot saját forrásból fedezte az építtető cég. A megújuló energiát termelő vállalkozás Kenyeri önkormányzatának is hasznot hoz: jelentős iparűzési adóbevétellel számolhat a falu a jövőben. Kenyeri önkormányzatának is hasznot hoz a megújuló energiát termelő vízerőmű

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!