Belföld

2005.02.15. 15:58

Új szakmák a palettán

Szombathely (tk) - A Vas Megyei Tudományos Ismeretterjesztõ Egyesület, mint ki-emelkedõen közhasznú szervezet talán a legrégebben foglalkozik a másoddiplomás, szakképesítést és közhasznú ismereteket nyújtó tanfolyamok szervezésével. Az egyesület 2002 decembere óta akkreditált felnõttképzési intézmény, és 2003 áprilisától MSZ EN ISO 9001:2001 minõség-irányítási rendszert alkalmaz. Évente átlag háromszázan szereznek itt valamilyen új szakképesítést, és csaknem ugyanennyien vesznek részt a munkakörük betöltéséhez szükséges, kötelezõ továbbképzésen. \r\n

Mórocz Zsolt

rnrn

A munkaerõ-piaci igények változásához alkalmazkodva a kilencvenes évek közepétõl évrõl évre változik, bõvül a szakképesítést nyújtó, és az OKJ-n kívüli tanfolyamok kínálata. Folyamatosan a népszerûségi lista csúcsán áll a társadalombiztosítási ügyintézõ és az ingatlanközvetítõ képzés, de a virágkötõ és a valutapénztárosi tanfolyam iránt is változatlanul nagy az érdeklõdés. Új szakmaként jelent meg tavaly a társasházi törvény változása miatt az öt hónapos, vizsgakötelezettséggel is járó társasházkezelõ képzés, melynek keretében mûszaki, gazdasági, jogi és gyakorlati ismereteket sajátítanak el a hallgatók. Az EU-csatlakozással járó új követelmények miatt felfutóban van a környezetvédelmi szakelõadói tanfolyam keresettsége. Vannak, akiktõl a munkahelyük kívánja meg a képesítés megszerzését, de jönnek hallgatók egyéni elhatározásból is. Egyre több cég ismeri fel azt is, hogy szüksége van saját munkavédelmi technikusra, akinek képzésére ugyancsak a TIT vállalkozik. A TIT-ben dolgozó képzési szakemberek hangsúlyozzák, hogy a felnõttképzés korántsem merül ki a szakképesítést, illetve másoddiplomát adó kurzusokkal. Az elhelyezkedésben, a munkahelyi pozíció megtartásában éppoly fontos szerepet játszhat az olyan kompetenciák magas szintû elsajátítása is, mint az idegen nyelv vagy a számítástechnika. A számítógép- használattal nemcsak OKJ-s, hanem rövidebb, felhasználói szintû tanfolyam keretében is sokan ismerkednek. Az egyesület szervezésében 2004-ben 2715-en vettek részt Origo államilag elismert alap-, közép- és felsõfokú vizsgán.

rn

Évente átlagosan háromszázan szereznek szakképesítést aTIT-ben

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!