Belföld

2011.11.29. 13:46

Újabb szigorítások? Megszívják a dohányosok

Jelentős szigorítások jöhetnek 2013-tól a dohány-kiskereskedelem területén, valamint a fiatalkorúak is sokkal nehezebben juthatnak hozzá az egészségkárosító termékhez – derült ki abból az MNO által megismert egyéni képviselői tervezetből, amelyet még nem nyújtottak be a parlamentnek. Az illegális terjesztőkre akár 500 millió forintos bírságot is kiszabhatnak majd.

Vas Népe

Az MNO által ismertetett javaslat szerint 2013. január 1-től a dohánytermékek kiskereskedelme állami monopóliummá válna, amelyet az illetékes miniszter határozott időre koncessziós szerződés keretében átengedhet. Jelentős szigorítás, hogy dohányterméket kizárólag dohánytermékek forgalmazására létrehozott dohányboltban lehetne forgalmazni.
A 18 éven aluliakat a dohányboltban felszólíthatják életkoruk igazolására, valamint az üzlet elhagyására is, amit, ha megtagadnak, akkor a rendőrség is közbeléphet.

A tervezett szabályozás fontos része, hogy 2000 fő lakosságszám alatti településeken legfeljebb egy, 2000 fő lakosságszám feletti településeken minden 2000 fő után egy jogosult végezhet többek között cigarettaértékesítést. A törvényjavaslatban foglaltak megsértése esetén a koncesszióval rendelkező dohánytermék-kiskereskedővel szemben legfeljebb tízmillió forint bírság szabható ki, míg koncesszióval nem rendelkező jogsértővel szemben a büntetés maximális határa 500 millió forint lehet – olvasható a fideszes javaslatban. Ez azt jelenti, hogy például Budapesten kevesebb mint 900 helyen lehetne majd csak cigarettát venni - írja a Privátbankár.hu.

A mostani szabályozás célja, hogy fiatalok tömegei ne juthassanak hozzá ellenőrizetlenül cigarettához és más egyéb dohánytermékhez az előírt korlátozások áthágásával. Emellett azon is változtatni szeretnének, hogy a dohányzás következtében hazánkban évente ezrek vesztik életüket különböző megbetegedésekben, s a mindenkori központi költségvetésből jelentős összegeket emészt fel a megelőzésre, valamint a megbetegedések kezelésére kiépített állami intézményrendszer fenntartása és működtetése.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!