Belföld

2009.04.29. 21:27

Unjuk a politikát és nem szívesen szavaznánk - Elsöprő Fidesz-fölény

Budapest - Tovább csökken a választási hajlandóság; a TÁRKI legutóbbi felmérése szerint már csak a szavazásra jogosultak 44 százaléka ígérte biztosra részvételét egy most vasárnapi választáson; a Fidesz előnye továbbra is jelentős a kormánypárttal szemben.

MTI

A közvélemény-kutató cég februárban és márciusban még 48-48 százalékos részvételi arányt mért - olvasható az MTI-hez szerdán megküldött felmérésben.A TÁRKI 1000 fő megkérdezésén alapuló, a 18 éves és idősebb lakosságot életkor, nem, iskolai végzettség és lakóhely szerint reprezentáló kutatása szerint a nagyobbik ellenzéki párt továbbra is jelentősen vezet a kormánypárttal szemben. A felmérésből kiderült, hogy az elmúlt egy hónapban valamelyest nőtt a Fidesz tábora, azonban a növekedés inkább abból adódik, hogy a bizonytalan, ingadozó szavazóréteg aránya csökkent, akik közül most többen erre a pártra szavaznának, ha most lennének a választások.     

Stabil Fidesz, gyenge MSZP    

A Fidesz támogatottsága a felnőtt lakosság körében továbbra is stabil: áprilisban 36 százalékon áll, míg februárban 32 százalék, márciusban 33 százalék volt.     A Magyar Szocialista Párt támogatói tábora a teljes lakosság körében ebben a hónapban 11 százalék, a februári és márciusi 12-12 százalékkal szemben. 

Áprilisban a pártválasztók körében a Fidesz 43 százalékponttal (februárban 37, márciusban 38 százalékponttal), a biztos szavazó pártválasztók körében pedig 42 százalékponttal vezetett az MSZP előtt (míg februárban 43, márciusban 39 százalékpontnyi volt a különbség). 

Áprilisban a biztos szavazó pártválasztókon belül a Fidesz támogatottsága 64 százalékon állt (februárban 64 százalék, márciusban pedig 62 százalék volt ez az arány), míg a szocialista párté ugyanebben a hónapban 22 százalék volt (februárban 21 százalékon, márciusban pedig 23 százalékon állt).

Kis pártok: ingerküszöb környékén 

A teljes lakosság körében a kis pártok támogatottsága továbbra is alacsony. Az SZDSZ tábora a teljes felnőtt lakosság körében 3 százalék, a pártválasztók között pedig 5 százalék. Az MDF szavazói a teljes lakosságon belül 2 százalékot, a pártválasztók körében 4 százalékot tesznek ki (februárban és márciusban ugyanezen eredményeket mérték a két kisebb parlamenti párt támogatottságában). 
 
Az áprilisi felmérés szerint a biztos szavazó pártválasztókon belül a kis pártok közül az SZDSZ és a Jobbik Magyarországért Párt közelebb, míg az MDF távolabb van az 5 százalékos határtól. Az SZDSZ  és a Jobbik Magyarországért Párt is 4-4 százalékos, míg az MDF 2 százalékos táborral rendelkezik. 
    
Jóslat az EP-választásra: Fidesz 13-15, MSZP 6-7 mandátum

A TÁRKI készítői az adatok alapján következtettek az európai parlamenti választások eredményeire is. Azt feltételezték, hogy a szokásosan alacsony választásokon való részvétel mellett a Fidesz biztosan nyeri az EP-választásokat. Jelenlegi becslésük szerint a 22 EP-mandátumból a FIDESZ 13-15, az MSZP 6-7 helyet szerez majd meg, míg az SZDSZ, az MDF és a Jobbik alacsony részvétel esetében 1-1-et, míg magas részvételi aránynál egy mandátumot sem fog kapni. 
 
Medián: a biztos szavazók 70 százaléka a Fideszre voksolna

A Medián legfrissebb, áprilisi közvélemény-kutatása szerint soha nem látott fölényre tett szert a biztos szavazók körében a Fidesz, amely egy most vasárnapi választáson 70 százalékos eredményt érne el. A Mediánnak 37 százalék mondta biztosra, hogy elmegy választani.     A felmérés szerint az MSZP támogatottsága a biztos szavazók körében 18 százalékon áll. Az MDF-nek és az SZDSZ-nek 2-2, a Jobbiknak pedig 4 százalékos a támogatottsága.
 
A Századvég és Forsense közvélemény-kutatása szerint bár általánosan rossz a közhangulat, áprilisban a választási hajlandóság 59 százalékos volt. A Fidesz az összes megkérdezett körében 2 százalékpontot javítva 30 százalékon áll, míg az MSZP változatlanul 11 százalékos.     
 
A Marketing Centrum március végi felmérése szerint A pártválasztók körében a Fidesz 61 százalékon áll, míg az MSZP 25-ön. A legnagyobb ellenzéki párt népszerűsége februárhoz képest hét százalékkal nőtt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!