Belföld

2010.05.03. 20:14

Választás 2010: jogerősek az egyéni eredmények

Valamennyi egyéni választókerületi választási eredmény jogerőssé vált hétfőn 16 órára.

MTI

Virág Rudolf, az Országos Választási Iroda (OVI) vezetője az Országos Választási Bizottság hétfői ülésén bejelentette: hétfő 16 óráig állt nyitva a határidő a Fővárosi Választási Bizottság két határozatának megtámadására, a határidőig azonban nem nyújtottak be jogorvoslati kérelmet a határozatokkal szemben, így valamennyi országgyűlési egyéni választókerületben jogerőssé vált a választás második fordulójának eredménye. 

Az MTI úgy tudja, hogy az OVI vezetője által említett jogorvoslati határidő a Fővárosi Választási Bizottság (FVB) vasárnap hozott két határozatával kapcsolatban állt nyitva. Mindkettő a főváros 19. országgyűlési egyéni választókerületének eredménymegállapításával volt összefüggésben. (Ebben a körzetben Szanyi Tibor nyerte az egyéni mandátumot a második fordulóban). 

Az országgyűlési egyéni választókerületi választási bizottság eredménymegállapító határozatával szemben ugyanis két fellebbezés érkezett az FVB-hez. Az FVB mindkét fellebbezést elutasította vasárnap és helybenhagyta az oevk döntését. Az FVB két határozatával szemben hétfőn 16 óráig lehetett volna bírósági felülvizsgálatot kérni, ezzel a lehetőséggel azonban senki nem élt. 

Az OVB az egyéni választókerületben egyéni mandátumot szerzett képviselőkről tájékoztatja a területi választási bizottságokat, hogy kedden megállapíthassák a területi listás eredményeket. 

Az ugyanis, hogy melyik párt hány területi listás mandátumot szerzett, már az első fordulóban eldőlt, a képviselők neve azonban csak a második forduló után derül ki. Azt a képviselőt, aki egyéni választókerületben mandátumot szerzett, le kell húzni a területi listáról, ő arról már nem szerezhet mandátumot.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!