Belföld

2011.02.19. 08:37

Valószínűleg kitart az influenza elleni vakcinakészlet

Valószínűleg kitart az influenza elleni vakcinakészlet a fertőzési "szezon" végéig - közölték a megyei kormányhivatalok népegészségügyi szakigazgatási szervei az MTI körkérdésére.

MTI


A kapott adatok szerint a három évesnél fiatalabbaknak adható térítésmentes vakcinából nincs mindenhol elég, a többi egy- és háromkomponensű oltóanyagból viszont szinte mindenhol maradt. A térítésmentes Fluval AB és Vaxigrip Junior oltóanyagok a kockázati csoportokba tartozók, illetve az őket ellátó egészségügyi és szociális intézmények dolgozói számára elérhetők. A Fluval P vakcinát viszont bárki ingyen kérheti háziorvosától.
   
A fővárosi kormányhivatal tájékoztatása szerint a térítésmentes vakcinák készlete biztosan kitart a szezon végéig. Budapesten a háromkomponensű oltóanyagnak több mint hetven, az egy komponensűnek viszont csupán húsz százalékát használták fel. A három év alatti gyermekek számára adható Vaxigrip Junior oltóanyag viszont szinte teljesen elfogyott.
   
Pest megyében is elfogyott az ingyenes Vaxigrip Junior nevű vakcina, de térítés ellenében kaphatók a kicsiknek ajánlott oltások - közölte Homor Zsuzsanna megyei tiszti főorvos. A rizikócsoportokba tartozók számára ingyenesen adható Fluval AB, illetve Fluval P vakcinát a szezon végéig biztosítani tudják a megyében.
   
Bács-Kiskun megyében a térítésmentes influenzavakcina készlet 66 százaléka fogyott el január végéig, így valószínűleg elég lesz a rendelkezésre álló mennyiség - közölte Balogh Melinda megbízott megyei tiszti főorvos. Jász-Nagykun-Szolnok megyében a leszállított 50 ezer adag térítésmentes Fluval AB-ből mintegy 36 ezret, a Fluval P közel 6400 adagos készletéből mintegy 1200 oltóanyagot használtak fel - mondta a megyei kormányhivatal szóvivője.
   
Csongrád megyében a krónikus betegek és az ingyenesen olthatók átoltottsága mintegy 70 százalék - közölte Tombácz Zsuzsanna megbízott megyei tiszti főorvos. A megyében még több mint 13 ezer ingyenes oltóanyag maradt. A Békés megyei ÁNTSZ illetékese szerint elegendő oltóanyag áll rendelkezésre náluk is.
   
Hajdú-Bihar megyében a készlet kétharmada fogyott el, de a megmaradt mintegy 20 ezer vakcina elég lesz - mondta Pásti Gabriella megyei tiszti főorvos. A legnagyobb arányban az idősek, a krónikus betegségben szenvedők és a terhes anyák kérték az oltást.
  
 Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében a Fluval AB vakcinából még mintegy 23 ezer ampulla maradt - közölte a megyei kormányhivatal népegészségügyi szerve.
   
Borsod-Abaúj-Zemplénben több Vaxigrip Junior oltóanyag kellett volna, mint amennyi volt - közölte a megyei kormányhivatal népegészségügyi szakigazgatási szerve. Papp Erzsébet osztályvezető főorvos közölte: a megyébe leszállított térítésmentes Fluval AB oltóanyag mintegy 55 százalékát használták fel, a Fluval P oltóanyaggal két és félezer embert oltottak be.
   
Heves megyében is elfogyott a gyermekeknek adható térítésmentes vakcina - közölte a megye megbízott járványügyi főorvosa. Huszti Györgyike hozzátette, hogy a háromkomponensű oltóanyag mintegy 80 százalékát használták fel. A H1N1 vírus elleni oltóanyag szinte korlátlanul áll rendelkezésre.
   
Nógrád megyében a Fluval AB oltóanyag több mint 73 százalékát felhasználták, a Fluval P-ből viszont csak 1700 fogyott. A kisgyermekek részére biztosított száz adag térítésmentes oltóanyagból 68-at használtak fel az oltóorvosok.
   
Komárom-Esztergom megyében is elég lesz a leszállított térítésmentes vakcina - közölte Hollósiné Szentesi Zsuzsanna, a megyei kormányhivatal népegészségügyi szakigazgatási szervének vezetője. Optimistán nyilatkozott az oltóanyag mennyiségéről Széles Klára, a Győr-Moson-Sopron megyéi népegészségügyi szolgálat főorvosa is. Az influenza A és B vírus elleni vakcinának több mint a fele elfogyott, a másik típusú vakcinából jelentős mennyiség maradt. Másfél hétig gondok voltak a három év alatti gyermekeknek beadható oltóanyag ellátásában, mivel a rendelt mennyiség kevésnek bizonyult - mondta a főorvos.
   
Fejér megyéből összesített adatot nem tudtak közölni, de a székesfehérvári, az abai, az enyingi és a gárdonyi kistérségből azt jelentették: a háromkomponensű oltóanyag több mint 86 százaléka elfogyott. A három évesnél fiatalabb gyerekek oltására szánt vakcinákat már felhasználták. Az egykomponensű H1N1 oltóanyag 13 százaléka elfogyott - közölte a Fejér Megyei Kormányhivatal népegészségügyi szervének tiszti főorvosa.

Leigli Veronika szombathelyi háziorvos elmondta, hogy Vas megyében minden háziorvosnál és a gyógyszertárakban is van elegendő oltóanyag. Zala megyében is valószínűleg kitart a szezon végéig a készlet, mivel a Fluval AB oltóanyagból még több mint ötezer, a Fluval P-ből pedig több mint kilencezer darab van.
   
Somogyban is a Fluval P vakcinából van a legtöbb, a Vaxigrip Juniorból csak 32 maradt. A térítésmentes Fluval AB-ből még közel négyezer darab van - tudatta a Somogy Megyei Kormányhivatal népegészségügyi szerve. Tolna megyében is feltehetően elég lesz a leszállított oltóanyag.
   
Baranya megyében van még készleten vakcina, bár nem túl sok - mondta Kiss Gabriella, az ÁNTSZ baranyai járványügyi főorvosa. Itt a kiadott oltóanyagok 80 százalékát használták fel. A térítéses oltóanyagokból sincs hiány a baranyai patikákban.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!