Belföld

2010.11.15. 21:35

Van még mit tanulni: ingatlan vásárlásakor is fizettek jutalékot önkormányzati dolgozóknak Esztergomban

Ingatlanértékesítés mellett vásárláskor is fizettek jutalékot az esztergomi városháza egyes dolgozóinak; minél drágább volt az adott ingatlanra kialkudott ár, annál magasabb volt a jutalék - adta hírül a szeretgom.hu internetes oldal hétfőn.

MTI

A portál beszámolója szerint a szabályozást a polgármester és a jegyző együttesen szignálták, a jutalmazási rendszer kiterjedt a jegyzőre, a városszépítési osztály vezetőjére, aki a volt fideszes polgármester, Meggyes Tamás élettársa, valamint a vagyongazdálkodási iroda vezetőjére, aki Meggyes Tamás barátjaként nyilatkozott egy televíziós műsorban. Kapott a juttatásokból a jegyzői referens, aki a volt alpolgármester fia és egy ügyintéző, aki a Fidesz dorogi polgármester-jelöltje volt.
   
A város új, független polgármestere, Tétényi Éva az MTI-nek elmondta, mihelyt tudomására jutott, azonnal felfüggesztette a 2008. július 11-én hatályba lépett utasítást, melyben akkor azt is kikötötték, hogy rendelkezéseit visszamenőlegesen, 2008 április elsejétől kell alkalmazni.
   
Ismert, hogy Esztergomban többször kirívóan magas összegért vásárolt ingatlant az önkormányzat, például 1,68 milliárd forintért mélygarázst vett, melyben egy garázshely közel ötmillió forintba került. A létesítmény azóta is kihasználatlan, illetve vízbetörések miatt eredeti céljára csak korlátozottan alkalmas.
   
A város vezetője hozzátette, volt olyan eset, hogy eladtak majd visszavásároltak egy ingatlant. Előfordulhat, hogy mindkét esetben jutalékot vettek fel érte. A legmagasabb, egy személy részére kifizetett jutalék 8,8 millió forint volt, melyet másfél év alatt kapott meg a fizetése mellé.
   
Tétényi Éva elmondta, az önkormányzat vizsgálatot indít az ügyben és megpróbál jogi lehetőséget találni az összegek visszaszerzésére.
   
A polgármester a legutóbbi önkormányzati ülésen közölte, hogy heteken belül kikapcsolhatják a közvilágítást a városban, illetve leállhat a tömegközlekedés, mert a Vértes Volánnak hároméves kifizetetlen számlái vannak az önkormányzatnál. Esztergom adóssága közel 25 milliárd forint, melyből 1,4 milliárd lejárt hiteltartozás. A költségvetési vitában a polgármester kijelentette "lesznek hónapok, amikor százmilliós mínuszban leszünk".

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!