Belföld

2010.05.04. 21:22

Varga Mihály: tényfeltárás után adócsökkentés

Varga Mihály bízik abban, hogy május végére, június elejére elkészülhet az általa vezetett gazdasági tényfeltáró bizottság részjelentése.

MTI

A leendő Orbán-kormány Miniszterelnökségének államtitkára az MTV Az Este című műsorában kedden azt mondta: már szövegezik az első részjelentést a gazdaság állapotáról.

Arra a kérdésre, hogy a jelentés mostani állása szerint lesz-e, és ha igen, milyen mértékű július 1-jén az adócsökkentés, ahogy Orbán Viktor ígérte, azt válaszolta: a miniszterelnök sürgeti a tényfeltáró munkát, de "ez nem határidős munka", több gazdasági tényadatot kell megismerni. 

Leszögezte: az adatok nagyobb része az átadás-átvétel megindulásával kerülhet a bizottsághoz. Varga Mihály közölte, bízik abban, hogy a következő három hétben a részjelentés elkészül. Egyúttal megismételte, hogy a gazdaság sokkal rosszabb helyzetben van annál, mint amit a jelenlegi kormány gazdaságpolitikusai eddig arról elmondtak.

A leendő államtitkár leszögezte: elkötelezettek a július 1-i adócsökkentésben; a kormány a tényfeltáró bizottság munkájától függetlenül elkezdi a munkáját, előkészíti a gazdaság területére vonatkozó intézkedéseket.

Elmondta még, hogy e lépéseket megelőzi egy másik törvénycsomag parlamenti benyújtása, amely a "nemzet önbecsülését, az emberek magabiztosságát hivatott szolgálni", részben takarékos államra vonatkozó intézkedésekkel.

Arra a kérdésre, mi lett volna inkább, pénzügyminiszter vagy a Miniszterelnökséget vezető államtitkár, úgy válaszolt: nem volt választás, munkalehetőséget kínáltak fel neki is, ahogy másoknak is. 

Mint mondta, tudta, hogy más kormányzati struktúra lesz, jóval kevesebb lesz a miniszterek száma, takarékosabb, olcsóbb lesz az államigazgatás, nem lesz Pénzügyminisztérium. "De csábított az a lehetőség, hogy a miniszterelnök mellett dolgozva, mint kabinetfőnöke, vagy a Miniszterelnökséget vezető államtitkára, rálátásom lehet a kormányzat egészére, olyan ügyekkel is foglalkozhatom, amellyel lehet, hogy a klasszikus Pénzügyminisztériumban foglalkoztam volna" - fogalmazott.

Saját jövőbeni feladatáról szólva hangsúlyozta: a miniszterelnök munkáját segíti majd, azért felel, hogy a választók által kijelölt, a kormány által vállalt irányt tartani tudják; a Miniszterelnökség "speciális révkalauz" lesz, az egész út folyamán irányba tartja majd a "hajót".

Az IMF-tárgyalások kapcsán elmondta: a Nemzetközi Valutalappal a Nemzetgazdasági Minisztérium tárgyal hivatalból, de ez egy olyan ügy, amely az ország egész megítélésre kihat, ezért "fél szemmel figyelni" fog ő is, mi történik ezeken a tárgyalásokon. 

A szervezet képviselőivel már a tényfeltárást követően úgy kívánnak leülni, hogy el tudják mondani, mekkora lehet a hiány mértéke, a kormány által kijelölt hiány tartásához pedig esetleg milyen intézkedések kellenek a következő hónapokban - hangsúlyozta a politikus.

Úgy fogalmazott: lesz feladata ez ügyben, még akkor is, ha hivatalból teendője nem lesz. Varga Mihály azt mondta, hogy az Orbán-kormányban több gazdaságstratéga lesz, de stratégia egy.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!