Belföld

2014.03.11. 15:16

Végjáték?

Lvov (Lemberg) környékén elkezdték összeírni és behívni az ukrán hadsereg tartalékosait.

Halmágyi Miklós

Igaz, hogy ez nem általános mozgósítás, az ukránok szerint bizonyos speciális területeken kiképzett tartalékosok összeírásáról és behívásáról van szó. Az ukránok a jelek szerint háborúra készülnek, még akkor is, ha nem szeretnének háborút, és lehet, hogy nem is lesz.

De akár lesz, akár nem, a Kárpátalján élő magyarság számára a vég érkezhet el. Ha a mozgósítás ugyanis kiterjed a magyar lakta területekre is, akkor Kárpátaljáról nagy valószínűséggel Magyarországra menekül a magyar népesség. Voltak már erre utaló jelek, amikor felröppentek az első hírek a behívásokról, sok magyar fiatal jött át a határon, ettől való félelmében. Igaz este visszamentek, de ha tényleg lesz mozgósítás, akkor nem fognak. Sőt, akkor már soha nem fognak.

Ne felejtsük el, hogy mintegy hatvanezer közülük kettős, tehát magyar állampolgár, de ha nem is az, akkor is sokkal vonzóbb számukra egy EU-tag, Ukrajnánál lényegesen gazdagabb Magyarország.

És persze félreértés ne essék, jöjjenek, ha úgy alakul, nekünk pedig kötelességünk befogadni őket. Csak éppen ezer évvel a honfoglalás, száz évvel Trianon után végleg megszűnik a magyar jelenlét Kárpátalján.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!