Belföld

2009.04.19. 16:51

Végre: Jobb utakon hajthatunk majd!

Körkép - Vas, Zala és Győr-Moson-Sopron megyében 2009-ben a 4 és 5 számjegyű utak közül összesen 59 kilométernyi közutat újít meg a Nyugat-dunántúli Operatív Program keretéből a Magyar Közút Nonprofit Zrt.

Erős D. Zoltán

A 4 és 5 számjegyű közúthálózat országos fejlesztésének kiemelt célja, hogy az adott térségekben megfelelő feltételeket teremtsen a kistérségi központok közúton és tömegközlekedéssel történő, rövid időn belüli elérése, az egyes régiók belső vonzáscentrumainak elérhetőségének a javítására, a színvonalas közúti közlekedés lehetőségeinek kiterjesztésére, valamint a nehezen megközelíthető térségek kapcsolatainak fejlesztésére.

A Nyugat-dunántúli Régióban az idén 5 projekt megvalósításával közel 60 km összhosszúságú 4 és 5 számjegyű közút kerül felújításra, amelynek a beruházási költsége mintegy 3,6 milliárd forint.

Az utak felújítása a támogatási szerződéssel rendelkező projektek esetében megkezdődtek, az építési munkálatokat a kivitelezők várhatóan a tervek szerint 2009. őszig befejezik, s majd a felújított utak műszaki átadása is megtörténik.

Az 5. projekt esetében támogatási szerződést követően indulhat a kivitelezés, az útfelújítás befejezése ősz folyamán várható. 

Vasban Szombathely és Sárvár térségében van folyamatban, illetve előkészítés alatt az alsóbbrendű utak felújítása.

Szombathely térségében mintegy 12,5 kilométernyi út újulhat meg, amely a megyeszékhely mellett Gencsapátit, Gyöngyösfalut, Kőszegdoroszlót, Kőszegszerdahelyt és Bozsokot érinti.

A projekt összköltsége 545 millió forint. Erre a beruházásra a támogatási szerződést már megkötötték, s várhatóan hamarosan aláírják a Sárvár térségét érintő fejlesztésről szóló dokumentumot. A mintegy 11 kilométernyi útfelújítás Tokorcsot, Vashosszúfalut és Sárvár rábasömjéni városrészét érinti.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!