Belföld

2016.11.28. 07:25

Veszélyben a gyermekgyógyászat?

Az idős háziorvosok utánpótlásának hiánya miatt tíz éven belül az ország nagy részében megszűnhet az alapellátás - írta a 24.hu.

A problémára Póta György, a Házi Gyermekorvosok Országos Egyesületének elnöke hívta fel a figyelmet. - közölte a 24.hu

2016-ban a házi gyermekorvosok átlagéletkora 59 évre volt tehető, ennek 46 százaléka elmúlt hatvan, azonban 140 hetven év feletti és kilenc 80 év feletti gyermekorvos is dolgozik még. Országosan 1498 házi gyermekorvosi praxis működik, melyből ötszázban 50 és 60 év közötti az orvos. Közel száz praxis szűnt meg az elmúlt 7-8 évben, ismertette Póta György az adatokat, aki hozzátette, hogy a megszűnő praxisok miatt a szülők távolabbi településen dolgozó gyerekorvoshoz vagy olyan vegyes körzetbe kénytelenek vinni gyermeküket, ahol főleg felnőtteket ellátó orvosok praktizálnak, akiknek nem feltétlenül van megfelelő kompetenciája a gyerekek ellátásához.

Póta György szerint az alacsony jövedelem és a a sok időt és energiát követelő adminisztráció miatt sem vonzó a házi gyermekorvosi praxis a fiatalok számára.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!