Belföld

2009.11.11. 23:52

Veszteséget termel a városnak a sportcentrum

Közbeszerzési eljárással bérbe kívánja adni Balatonboglár a mintegy egy milliárd forintot érő, de évi 30-35 millió forint veszteséget hozó, két és fél éves sportkomplexumát

MTI

Erről számolt be Kovács Miklós, Balatonboglár polgármestere az MTI-nek. Az Urányi János Sport és Szabadidő Központ nevű létesítmény bérbeadásának feltételeiről csütörtöki ülésén dönt az önkormányzat testülete.

Kovács Miklós az előzményekről elmondta, a balatoni térség legnagyobb, 2007 közepén átadott sportkomplexuma az első töredékévben, és a rákövetkező két évben is komoly veszteségeket hozott a 6200 lakosú kisvárosnak. Balatonboglár a következő évtizedekben még a beruházáshoz felvett 600 millió forintos hitel terheit is nyögi, ami miatt kötvénykibocsátásra kényszerült. Az államháztartási törvény értelmében egy önkormányzat nem tulajdonolhat veszteséges, működéséhez nem nélkülözhetetlen létesítményt, ezért a sportközpontot önálló intézménnyé kell alakítani, vagy bérbe adni. A város képviselőtestülete a közelmúltban az utóbbi mellett döntött.

A beruházásba az ezredfordulón, részben egy helyi népszavazás eredményeként, üzleti terv nélkül vágott bele Balatonboglár, majd az építkezést kísérő perek és viták miatt az eredetileg tervezett összeg közel duplájából, mintegy egymilliárd forintból készült el a sportkomplexum.

A polgármester hangsúlyozta, bár a beruházás kényszerpályára állította a települést, az nem vitatható, hogy egy hiánypótló, impozáns létesítménnyel gazdagodott az üdülőrégió. A sportközpont tanuszodából, nemzetközi szintű labdajátékok lebonyolítására is alkalmas tornacsarnokból, szabadtéri futball-, kosár-, és kézilabdapályákból és az ezeket kiszolgáló egységekből áll. Kovács Miklós kifejtette, akadnak kételyek arra vonatkozóan, lesz-e kereslet egy ilyen ingatlan bérlésére. Némi optimizmusra az ad okot, hogy a Balaton népszerűsége és a sportcentrum forgalma is felfutóban van, továbbá az önkormányzat korábban bérbe adott, 14 pályás teniszközpontját nyereségesen üzemeltetik - tette hozzá.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!