Belföld

2010.01.05. 14:15

Vidéken nincs fennakadás műszaki okok miatt a buszforgalomban

Vidéken nincs fennakadás műszaki okok miatt a buszforgalomban, a helyi társaságok keddi közlése szerint kisebb késések, járatkimaradások itt-ott előfordultak, a december eleji hidegben voltak problémáik, de akkor is pár óra elteltével helyreállt a közlekedés.

MTI

Az MTI megyei tudósítói annak kapcsán érdeklődtek az autóbuszokat üzemeltető társaságoknál, hogy a fővárosban a BKV tájékoztatása szerint mintegy 150 autóbusz késve vagy egyáltalán nem közlekedett kedd reggel. A cég átmenetinek nevezte a problémát, a sztrájkbizottság szóvivője azonban úgy látja, hogy állandósulhat a kialakult helyzet.

A somogyi megyeszékhelyen, Kaposváron műszaki okokból nem maradtak ki járatok és a hóesés is csak kisebb fennakadásokat okozott kedden - tájékoztatott Veizer Jánosné, a Kaposvári Tömegközlekedési Zrt. forgalmi vezetője. A megyében a havazás és a csúszós útviszonyok némi késést idéztek elő a Kapos Volán Zrt. menetrend szerinti járataiban, a buszok műszaki állapota miatt azonban nem maradt ki járat, nem volt késés - mondta Kovács Melinda, a cég vezérigazgatói asszisztense.

Békés megyében az utóbbi néhány napban nem okozott gondot a buszjáratok indítása a Körös Volán Zrt.-nek - közölte a vállalat vezérigazgatója. Szarvas Péter elmondta: reggelenként mintegy 170 helyi és helyközi járat indul el Békésben, s az elmúlt két napon minden busz időben kigördült a telephelyekről. Kisebb gondot az óesztendő végén okozott a nagy hideg, amikor öt-hat jármű, a géppark 3 százaléka nem tudott elindulni.

 Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében ritkán, legfeljebb egy-két esetben fordul elő, hogy télen, a hideg időjárás miatt nem tud időben kiállni autóbusz, a megyében napi csúcsidőszakban 300 gépjármű szállít utasokat - mondta Durucz József, a Szabolcs Volán Zrt. járműüzemeltetési üzletág-vezetője.

A társaságnál a buszok karbantartása, műszaki szemléje rendszeres, csak kifogástalan állapotban lévő kocsikat engednek a forgalomba, így csekély a váratlan meghibásodás - emelte ki. Nyíregyházán 24 órás, míg a vidéki telephelyeken az üzemidőhöz igazodó, állandó szervizszolgálat működik. Durucz József arról is szólt, hogy a téli időszakban a gépkocsivezetőktől megkövetelik: hosszabb, például hétvégi, ünnepnapi leállás után, az indulás előtti napon ellenőrizzék autóbuszuk üzemképességét, s ha szükséges, szerviz-segítséget kell kérniük a műszaki hiba elhárításához.

Komárom-Esztergom megyében a hideg nem jelent problémát a Volán járatainak - közölte a társaság kommunikációs munkatársa. Legutóbb akkor voltak járatindítási problémák, amikor a nagyobb hó miatt egész nap hókásás utakon mentek a buszok, s az éjjeli leállás alatt a megfagyott víz a fékrendszerben hibákat okozott - tette hozzá Pruzsina Alice.

A borsodi megyeszékhelyen a Miskolc Városi Közlekedési Zrt. tájékoztatása szerint nincs járműkiadással kapcsolatos gond. Naponta 140-145 buszt állítanak forgalomba a mintegy 180 járműből. A december eleji nagy hidegben fordult elő, hogy négy-tíz járat kimaradt, de akkor is egy-két órán belül helyreállt a rend - mondta Csüriné Ficsura Andrea, a cég marketing csoportvezetője, aki arról is beszámolt, hogy a társaság járműparkjának átlagéletkora kilenc év. Ujj Zsuzsanna, a Borsod Volán Zrt. kommunikációs vezetője elmondta: az elmúlt napokban nyolc járat késett, illetve egy maradt ki a társaságnál, de az is forgalmi okok miatt történt.

Zala megyében csak ritkán fordul elő, hogy a hideg idő műszaki problémákat okozna az autóbuszoknál - tájékoztatott a Zala Volán személyközlekedési üzletágának igazgatója. Busa Csaba azt mondta: nem jellemző, de a hirtelen beálló hidegben néha előfordul, hogy a légrendszerben lecsapódó pára miatt lefagynak az autóbuszok. Ilyen legutóbb karácsony előtt történt, de akkor a társaság 300 buszából mindössze két-három jármű légrendszere fagyott el. A cég évente egymilliárd forintot meghaladó összeget költ a tíz éves átlagéletkorú buszok karbantartására. Lefagyások csak régebbi járműveknél fordulnak elő, amelyekbe inkább új kompresszort építenek be, mert hosszabb távon ez inkább megtérül - mondta az igazgató.

Csongrád megyében nem okozott gondot a hideg a Tisza Volánnál - közölte Mező István közszolgáltatási divízióigazgató. Hétfőn megyeszerte néhány buszt kellett csak a tartalékból pótolni, amelyek a hideg miatt nem  tudtak elindulni, de fennakadásokat ez nem okozott. Decemberben nyolc új Mercedes-Benz autóbusz érkezett Szegedre, ezzel három éven belül 25 alacsonypadlós autóbusszal gyarapodott a flotta. A járműpark átlagéletkora mostanra jelentősen csökkent, kilenc év lett, amellyel a 24 volán vállalat között az élen jár - tette hozzá az igazgató.

A Vasi Volán valamennyi járata menetrend szerint elindult a hideg ellenére is, ebben pedig nagy érdeme volt azoknak az autóbuszvezetőknek, akik az éjszakai órákban beindították, melegítették azokat a járműveket, amelyek az ünnepek alatt nem közlekedtek - mondta Papp László, a Vasi Volán Zrt. vezérigazgatója. Szombathelyen hétfőn egyetlen autóbuszt kellett meghibásodás miatt műhelybe irányítani.

Veszprémben járatkimaradás nincs, műszaki gondok, illetve a hideg miatt nem állnak a buszok - mondta Gosztolai József, a Balaton Volán Zrt. műszaki igazgatója. A kecskeméti székhelyű Kunság Volán a nagy hideg ellenére is  tartotta a menetrendet, csak kisebb problémák adódtak - közölte Hunyadi Szabolcs, a Kunság Volán Zrt. vezérigazgatója.

A győri székhelyű Kisalföld Volán buszparkját nem viselte meg a téli időjárás: a 423 jármű közül négy esetében merült fel, hogy a hideg miatt hibásodhatott meg - közölte Hideg János műszaki igazgató. Fejér megyében, az Alba Volánnál sem volt fennakadás a buszok reggeli indulásánál, a cég műszaki szakszolgálata az üzemkezdet előtti órákban átvizsgálta a járműveket és elvégezte a szükséges karbantartást - mondta Tóth István vezérigazgató.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!