Belföld

2009.06.22. 15:56

Viharkárok: egyre több a munkájuk a tűzoltóknak

Szombathely - Hatalmas viharok tomboltak az elmúlt hetekben az országban. Volt jégverés, szélvihar, tornádó és felhőszakadás is. Megyénket elkerülték az elmúlt hetek nagy viharai, de ebben az évben Vasban is többször riasztották már a tűzoltókat az időjárás okozta károk miatt.

Bajdó Bettina

Jégből, hóból, szélviharból, özönvízszerű esőből jutott a megyébe is. Januárban jégpáncéllal és helyenként 25 centiméteres hóval kellett megküzdeniük a megyében lakóknak. A január végi hóvihar hatalmas károkat okozott a megyében: leszakadt vezetékek, kidőlt fák, összetört villanyoszlopok jelezték a vihar útját. Akkor 17 település maradt napokig áram nélkül. A kár több száz millió forint volt. Március végén viharos erejű szél söpört végig a megyén: Sárvár és Körmend környékén lakóházakat tépázott meg, fákat csavart ki, tetőket bontott meg. 

Körmenden, a  Hunyadi úton majdnem tragédiát okozott a szél, egy fát tört ketté, mely egy arra haladó személyautó motorháztetejére dőlt. 



Körmenden majdnem nem tragédiával végződött a fakidőlés Fotó: Szendi Péter

A kocsiban ketten súlyosan megsérültek. Május közepén éjjel hatalmas vihar csapott le Nyőgérre, szél és borsó nagyságú jég tarolta le  a kiskerteket. 



Elverte a termést a jégeső Nyőgéren Fotó: Kiss Teodóra

Május 18-án dió nagyságú jég esett Körmend és Szentgotthárd térségében. Pár nappal később pedig a megye déli részén tombolt a vihar: Csörötneken, Jakabházán és Rábafüzesen számtalan fa kidőlt, Szentgotthárdon pedig ismét dió nagyságú jég esett. 

A múlt héten Zalaegerszegen és környékén heves esőzés volt, Nagykanizsa térségében pedig óriási vihar tombolt, és cseresznye nagyságú jég verte a kerteket. A vihar házakat, autókat rongált meg, fákat csavart ki. Megyénket elkerülték a múlt heti viharok, ám ebben az évben így is bőven kijutott az égi áldásból. 

Göncz Szabolcs, a szombathelyi tűzoltóság tűzoltási és műszaki mentési osztályának vezetője elmondta, hogy az elmúlt években megváltozott a riasztások aránya. Sok esetben  ma már az extrém időjárási körülmények miatt vonulnak a hivatásosok. 

- Tavaly 842 alkalommal vonultak a szombathelyi tűzoltók, ebből 137 esetben a viharkárok miatt riasztottak bennünket - folytatta az osztályvezető.  - Műszaki mentéshez 275 alkalommal vonultunk, ennek közel fele a vihar miatt történt. Idén is hasonlóak az arányok, eddig 361 alkalommal hívtak bennünket, negyvenhétszer az időjárás miatt. Eddig szerencsénk volt, mert a nagyobb viharok elkerültek bennünket. Szentgotthárd és Körmend térségében többször is volt jégverés, de az igazán nagy viharok Győr-Moson-Sopron, Zala megyében és a Nyírségben tomboltak. 

Göncz Szabolcs hozzátette: a viharok miatt a tűzoltók fakidőlésekhez, sérült tetőkhöz, veszélyes helyen lógó transzparensekhez és táblákhoz, valamint vízzel elöntött utcákhoz, pincékhez vonulnak.

- Az elmúlt években megváltoztak a tűzoltókkal szembeni elvárások  - hangsúlyozta az osztályvezető. - Tíz évvel ezelőtthöz képest jóval többször vonulunk a víz és a szél okozta károk miatt. Régebben elég volt, ha a csapatban egy-két ember értett a motorfűrészhez és a feszítővágóhoz, ma már ez alapkövetelmény. 

Ritkán fordul elő, hogy egyszerre több tűzesethez riasztanak bennünket, viszont vihar esetén tíz-húsz hívás is befut egyszerre. A mentés sem egyszerű, hiszen az időjárás elemeivel a tűzoltóknak is meg kell küzdeniük. 

- Ha egyszerre több riasztás fut be hozzánk, akkor rangsorolunk, s elsőként az életet veszélyeztető esetekhez vonulunk- fűzte hozzá.  - Ezt követik azok az  esetek, melyek a közüzemi ellátást  (víz, gáz, villany) veszélyeztetik, vagy nagyobb anyagi kárral  fenyegetnek. A  lakók is segíthetik a munkánkat, s felkészülhetnek az extrém időjárási jelenségekre. Ha például levágják a száraz ágakat, lemetszik a magas fákat, kitisztítják a vízelvezetőket,  csatornákat, akkor kevesebb esetben kell vonulnunk a viharban.

Az idei év eddig számos meglepetéssel szolgált. Pétervári Tibor, az Országos Meteorológiai Szolgálat szombathelyi észlelője szerint nem mondható szélsőségesnek az időjárás. 

- Tavasszal voltak csapadékosabb és száraz hónapok is - közölte az észlelő, ezeket összevetve átlagosnak mondható az időjárás. Március szeles volt, április pedig melegebb az átlagosnál. Áprilisban és májusban kilenc zivataros napunk volt, az Őrségben előfordult jégeső és szélvihar, de egyik sem volt annyira jelentős, mint a június 11-ei soproni jégverés. 

Júniusban eddig mindössze nyolc napon mértek melegebbet 25 foknál, s egy nap kúszott 30 fok fölé a hőmérő higanyszála. 

- A héten hűvös, szeles  lesz az idő, esőkkel és záporokkal - fűzte hozzá az észlelő. - Csütörtöktől a szél ereje gyengül,  valamivel melegebb levegő érkezik, ezért fülledtebb idő lesz. Ez kedvez a záporok, zivatarok kialakulásának. A hét másik felében 20-25 fok közé emelkedik a hőmérséklet, de  strandidőre nem számíthatunk.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!