Belföld

2011.07.26. 08:41

Világháborús lövedékek Fejér és Pest megyében

Több világháborús lövedéket is felszínre mosott az utóbbi napok csapadékos időjárása Fejér megyében. Úrhidán és Sárosdon is találtak robbanótesteket. Dunakeszin egy építkezésen is robbanószerkezetekre bukkantak: az aknák és kézigránátok egy része éles volt.

Vas Népe

Úrhida határában ároktisztítás közben bukkantak robbanótestekre hétfőn délelőtt. A tűzszerészek érkezéséig a körzeti megbízottak intézkedtek az érintett útszakasz lezárására. A területet átvizsgálva a honvédség szakemberei összesen két 75 mm-es repeszt, három páncéltörő gránátot és mintegy fél kilónyi gyalogsági lőszermaradványt szedtek össze. Megsemmisítésre elszállították.

Sárosdon is valószínűleg az első mosta felszínre azt a robbanótestet, amelyről a rendőrség ügyeletére tett bejelentést egy helyi lakos. A rendőrök értesítették a tűzszerészeket, akik naplózták a bejelentést. Elszállításáig folyamatosan őrzik azt a tüzérségi lövedéket is, amit Gránt-Gránás, Német Gránás utcában talált egy férfi az út szélén. A tűzszerészek várhatóan kedden délelőtt viszik el megsemmisíteni az eső által előmosott robbanótestet - közölte az fmh.hu-val R. Szabó Ágnes, a megyei rendőr-főkapitányság szóvivője.

 

Robbanószerkezeteket találtak egy dunakeszi építkezésen is

Tizenhét orosz, illetve német gyártmányú, második világháborús robbanószerkezetet találtak egy építkezésen Dunakeszin, a Duna közelében; az aknák és kézigránátok egy része éles volt – erősítette meg a helyi polgárőrség vezetője kedden a város honlapján közzétett információt.

Lengyel Péter elmondta, hogy pár napja a Kagyló utca egyik építkezésén csatorna és vízvezeték fektetése közben a markológép két rozsdás lövedéket fordított ki a földből, ezért azonnal értesítették a tűzszerészeket. A szakemberek biztonsági okokból lezárták a környék néhány utcáját, majd detektorral átvizsgálták a területet, ahol újabb 15 aknát, páncélöklöt, valamint különféle kézigránátot találtak – tette hozzá a polgárőrség vezetője.

Mint mondta, a csupán 80 centiméter mélyen fekvő robbanószerkezetek egy része éles volt, ezek a legcsekélyebb ütésre, szúrásra működésbe léphettek volna, személyi sérülést okozva, ezért kellett a környéket az elszállításig lezárni.

Mivel Dunakeszinek, illetve a Dunának ezen a szakaszán korábban is találtak veszélyes, második világháborús lövedékeket, elképzelhető, hogy azok egy szőnyegbombázás során kerülhettek a talajba, vagy arrafelé bizonyos mennyiségű robbanószerkezetet ástak el. Nem kizárt, hogy a Liget utca és a Duna-part közötti telkeken további világháborús eszközök kerülhetnek elő – mondta Lengyel Péter.

A polgárőrség fokozott óvatosságra, illetve arra kéri az említett környéken lakókat, hogy ha hasonló szerkezetekre bukkannak, ne nyúljanak azokhoz, s azonnal értesítsék a rendőrséget – fűzte hozzá a szervezet vezetője.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!