Belföld

2010.11.08. 16:52

Visszafizeti az állami támogatást az Omninvest

Az Omninvest Kft. az általa igénybevett kétmilliárd forintos pályázati támogatás visszafizetésével nem ismeri el a sajtóban ellenük megfogalmazott vádakat - közölte a cég hétfőn az MTI-vel.

MTI

A visszafizetésre vonatkozó kötelezettség-vállalásról az új magyar tulajdonosok döntöttek egyrészt a cégnél lévő több száz munkahely megőrzése érdekében, valamint azért, mert nem akarták a pályázati kifizetések elszámolása során a magyar állam konfrontálódni kényszerüljön az Európai Unióval - írta a cég közleményében.
   
Az Omninvest Kft. a Nemzeti Kutatási és Technológiai Hivatallal (NKTH) történt egyeztetések alapján hetekkel ezelőtt vállalt írásos kötelezettséget a 2006-ban felvett támogatási összeg visszafizetésére - emlékeztetett, hozzátéve: "a megállapodás részleteiről az NKTH nélkül, önállóan nem áll módunkban nyilatkozni".
   
Ismét felhívták a figyelmet arra, hogy az Omninvest Development Kft. pályázaton való részvétele, a támogatási szerződés megkötése az akkor hatályos magyar jogszabályoknak megfelelt. Hozzátették: csak ez év tavasszal vált ismertté, hogy az Európai Bizottság Versenypolitikai Főigazgatósága vizsgálatot folytatott a támogatással kapcsolatban, amely során megállapította, hogy a szóban forgó kutatási tevékenység elszámolása uniós rendeletbe ütközik. Ezt a rendeletet 2006-ban még nem ültették át a magyar jogrendbe, így a szerződő felek előtt nem volt ismert - írták.
   
A nemzetgazdasági miniszter június végén indított vizsgálatot az Omninvest állami támogatásával kapcsolatban, "lehetséges ugyanis, hogy "a cég önmagát bízta meg a H1N1 influenza-járvány elleni oltóanyag kifejlesztésével" - közölte akkor a tárca, hozzátéve, hogy az Európai Bizottság Versenyjogi Főigazgatósága is vizsgálatot folytat az ügyben.
   
Ezt követően július végén Papcsák Ferenc kormánybiztos jelentette be, hogy a Kormányzati Ellenőrzési Hivatal vizsgálja az állam Omninvest Kft.-vel kötött szerződéseit is. Erre a cég annyit reagált, hogy "az Omninvest, ahogy eddig, úgy ezután is nyitottan áll minden vizsgálat elé".
   
Október végén az MTV híradóban hangzott el, miszerint már a vám- és pénzügyőrség nyomozást folytat jogosulatlan gazdasági előny megszerzése és adócsalás gyanúja miatt ismeretlen tettes ellen.
   
Ezután a KEHI közölte: várhatóan feljelentést tesznek a cég ellen, melyre az Omninvest Kft. úgy reagált: a 2006-os pályázati támogatás felhasználása során az Omninvest Kft. leányvállalata, az Omninvest Development Kft. az akkor hatályos magyar jogszabályoknak megfelelően járt el, amikor anyavállalatával együttműködésben végezte el a kutatást. Az Omninvest Kft. és az Omninvest Development Kft. még a vizsgálat lezárulta előtt felajánlotta, hogy mintegy 2 milliárd forint közpénzt visszafizet a Nemzeti Kutatási és Technológiai Hivatalnak - tették hozzá.
   
Múlt pénteken Papcsák Ferenc leköszönő kormánybiztos bejelentette, hogy a KEHI büntetőfeljelentést tesz egyebek mellett az Omninvest-ügyben is - megjegyezve, hogy "a KEHI munkájának köszönhetően" az Omninvest felajánlotta a kétmilliárd forint visszafizetését.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!