Belföld

2012.08.24. 10:19

Vizsgálatot indított az ombudsman a devecseri és a ceglédi demonstrációk rendőri intézkedéseivel összefüggésben

Devecser, Cegléd - Az alapvető jogok biztosa hivatalból vizsgálja egy parlamenti párt és több szélsőséges szervezet közös devecseri demonstrációjával kapcsolatos rendőri intézkedéseket, valamint figyelemmel kíséri a ceglédi eseményekkel összefüggésben indított rendőri vizsgálatot is - közölte Szabó Máté hivatala.

MTI

A közlemény szerint az elmúlt hónapban több olyan esemény is történt, amely azt mutatja: a fokozott védelem és az egyenlő méltóság elve melletti állami kiállásnak kiemelt a jelentősége.

Emlékeztetnek: augusztus 5-én Devecseren egy parlamenti párt és több nemzeti radikális szervezet közös demonstrációt tartott. A híradások szerint a menet a település romák lakta részein is átvonult, eközben ketten megsérültek.

Mivel nem zárható ki, hogy több alapvető joggal összefüggő sérelem történt, az ügyben az ombudsman hivatalból indított vizsgálatot - olvasható.

A továbbiakban felidézik, hogy a devecseri demonstrációt követően Cegléden alakult ki konfliktus a településre érkező, ott "állomásozó" egyenruhás szervezetek és a helyi roma lakosság között.

Kitérnek arra, hogy az ügyben az országos rendőrfőkapitány átfogó tényfeltáró vizsgálatot kezdeményezett, amelynek lezárása tíz napon belül várható.

Szabó Máté figyelemmel kíséri a vizsgálatot, és annak eredményétől függően dönt az esetleges további ombudsmani intézkedésekről - olvasható a közleményben.

Cegléden múlt vasárnap este mintegy 400-an gyűltek össze, a többi között a Szebb Jövőért Polgárőr Egyesület tagjai, illetve szimpatizánsai. Miután feszülté vált a helyzet helyi romák és nem romák között, a környék romák lakta házait 70-80 rendőr zárta el az egybegyűltektől. A Pest megyei város utcáiban összegyűltek akkor az MTI munkatársának azt mondták: az utóbbi időben megszaporodott - szerintük romák által elkövetett - lopások miatt kérték az Új Magyar Gárda segítségét. Állításuk szerint szombat este "rendfenntartó sétára" indultak a Kékkő utca térségében, amikor mintegy 80, kerti szerszámokkal, kardokkal és egyéb szúró-, illetve vágóeszközzel felfegyverkezett roma rontott rá a 15-20 "járőrözőre".

 

 

Roma szervezetek ugyanakkor állásfoglalást tettek közzé, eszerint a ceglédi cigány családok egy része félelmében rokonaihoz menekült. A szervezetek határozott fellépésre szólították föl az állami vezetőket és a rendőrséget, a cigányokat pedig arra kérték, hogy "minden körülmények között őrizzék meg higgadtságukat és nyugalmukat, ne engedjenek a provokációnak".

Garamvölgyi László, az Országos Rendőr-főkapitányság (ORFK) kommunikációs igazgatója szerdán az MTI-nek azt mondta: Hatala József országos rendőrfőkapitány tényfeltáró vizsgálatot rendelt a Cegléden történt rendőri intézkedéssel kapcsolatban annak megállapítására, hogy az intézkedés során történt-e szakmai mulasztás.

A Jobbik a Veszprém megyei Devecserben augusztus 5-én tartott demonstrációt, amelyen a halálbüntetés visszaállítását követelték. A vonulásos megmozduláson többször megpróbálták megbontani a rendőrségi kordonokat, majd atrocitás történt a helybéli romák és a tüntetők között.

Ferenczi Gábor, a Jobbik Veszprém megyei elnöke csütörtökön közölte, lakossági fórumon jelenti be a Jobbik és a devecseri önkormányzat, hogy milyen elképzelési vannak a "cigány-magyar konfliktus" rendezésére.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!